Kan inte nå servern

Bukowskis presenterar en kunglig avdelning på säsongens Important Spring Sale

Genom Bukowskis mer än 150-åriga historia har många extraordinära objekt passerat via våra auktioner och fängslat publiken med sina berättelser, inte minst i de fall det handlar om föremål med kunglig härkomst. Vi ser ett ökat intresse för vår historia, vårt kulturarv och det mervärde av sammanhang provenienser ger, särskilt då det rör sig om kungliga sådana.
I egenskap av kunglig hovleverantör är vi på Bukowskis stolta över att delta i firandet av det kungliga jubileumsåret 2023 genom att på vårens auktion visa och lyfta fram en stor och bred samling högklassiga föremål med kunglig proveniens.

Louise Arén, VD Bukowski Auktioner AB


Med Kunglig Proveniens

I samband med det kungliga jubileumsåret har Bukowskis valt att lyfta fram en del av alla de fantastiska konst- och konsthantverksföremål med kunglig proveniens som kommit ut i handeln och som blivit en del av vårt gemensamma kulturarv. Många gånger har det rört sig om föremål som varit gåvor till lojala medborgare eller inom den kungliga familjen. I samband med arvskiften har föremål naturligt fått spridning, bland annat höll Bukowskis auktioner på delar av kvarlåtenskapen efter såväl kung Karl XV som änkedrottning Josefina och prinsessan Eugénie. Men emellanåt har det också förekommit auktionsutförsäljningar när miljöer i slotten fått en modernare utformning och äldre tiders föremål kommit att rensats ut. Även genom arvsskiften har föremål avsöndrats för att sedan hamna på öppna marknaden. Genomgående för dessa föremål är alltid den goda kvalitén och de fina materialvalen. Här har använts de främsta konstnärer, möbelsnickare och juvelerare där varje föremål berättar en historia som bär vårt kulturarv.

Som auktionshus märker vi av det ökande intresset för vår gemensamma historia. Provenienser ligger i tiden, speciellt för föremål med kunglig koppling, där vetskapen om ett objekts bakgrund sätter det i ett sammanhang som ger mervärde. Den svenska monarkin har också en lång och rik historia av att ge gåvor till sina medborgare. Från Gustav Vasas tid fram till våra dagar har svenska monarker gett dyrbara och genomtänkta gåvor till sina lojala undersåtar som ett tecken på uppskattning och välvilja. Dessa gåvor sträcker sig från enkla mynt och medaljer till utarbetade gulddosor, juveler och andra värdefulla föremål.


Sedan finns också de personliga och minnesvärda gåvorna till en omtyckt vän eller familjemedlem och här blir det tydligt att personligheter och egna intressen framträder. En del svenska regenter träder särskilt fram som aktiva konstsamlare själva och deras egna förvärv representerar ofta tidens smak. De kungligas egna samlingar innefattar allt ifrån enkla bruksföremål till praktobjekt av internationell betydelse. När samlingarna förnyats har det vid flertalet tillfällen skänkts bort eller sålts föremål och privatpersoner har på så vis fått chans att införskaffa föremål som köpts av, eller varit i kunglig ägo.

På Läckö slott hade man för ett antal år sedan en stor utställning om just kungliga gåvor och H.M. Konungen sa i sitt invigningstal: “... Gåvor väcker glädje. Den som får en gåva blir glad och den som får ge bort något blir också glad. Många gånger känns det bättre att ge än att få! Gåvor från en regent till enskilda människor är ofta symboliska gåvor utöver det personliga eller det privata. Dessa gåvor kan ges som belöning eller minne, samtidigt som de sprider en nyhet och information. En speciell form av kungagåva är kungaminnena. Kungaminnen är äldre föremål som har både en sann och en förvanskad historia och som ofta berättas från generation till generation. Riktigt gamla kungaminnen kan vara ett par handskar som drottning Kristina lämnat kvar som visitkort efter ett besök eller ett täcke som Karl XI använde vid någon övernattning under någon av sina resor...”

På Important Spring Sale detta jubileumsår uppmärksammar Bukowskis flera av dessa intressanta, vackra, unika och påkostade föremål med en särskild avdelning av föremål med kunglig proveniens.


Föremål ur den kungliga avdelningen


20. Kunglig sekretär, England 1700-talets första del, Barock.
20. Kunglig sekretär, England 1700-talets första del, Barock.
Klubbat pris 
36 000 SEK
Utropspris
15 000 - 18 000 SEK
514. Kunglig gåvocollier, naturliga pärlor med diamantlås.
514. Kunglig gåvocollier, naturliga pärlor med diamantlås.
Klubbat pris 
Återrop
Utropspris
100 000 - 125 000 SEK
773. Per Krafft d.ä., Gustaf III i svenska hovdräkten (1746-1792).
773. Per Krafft d.ä., Gustaf III i svenska hovdräkten (1746-1792).
Klubbat pris 
580 000 SEK
Utropspris
400 000 - 500 000 SEK


Kontakta specialist


Carl Barkman
Stockholm
Carl Barkman
Chefsspecialist Fine Art och antikviteter
+46 (0)708 92 19 71
Lisa Gartz
Stockholm
Lisa Gartz
Ansvarig specialist silver
+46 (0)709 17 99 93