Kan inte nå servern

Specialistens val – Christopher Stålhandske berättar om mattor på Important Spring Sale




Specialistens val Christopher Stålhandske


Vi har talat med Christopher Stålhandske, Ansvarig specialist mattor, textilier och Islamiskt konsthantverk, som berättar om utbudet på säsongens Important Spring Sale. Han passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot på vårens Important Spring Sale?

– Säsongens avdelning visar en stor geografisk bredd som stäcker sig från Skåne i södra Sverige till Agra i norra Indien. Vi har ovanligt många stora mattor av internationell kvalité som är sällsynta att se på auktion i de nordiska länderna.

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Maila mig gärna om ni har frågor.


När är det visning och auktion?
Visning: 8–13 juni, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Auktion: 14–16 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen



Åkdyna, "Bebådelsen", flamskväv, Skåne, 1800-1825"


Det avbildade mönstret visar hur jungfru Maria genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon skulle bli havande med Jesus. Mönstret är frekvent förekommande men har ofta en mörkbotten, den mellanblå kulören är väldigt ovanlig.


Till åkdynan












Matta, antik Agra, Indien


Under 1800-talet växte det brittiska imperiet till ett av historiens största. 1851 års Londonutställning (The great exhibition) visade upp bredden av det nya imperiet och flera Indiska mattor fanns utställda. Det skapade en stor efterfråga på mattor från bland annat Agra till slott och herrgårdar. 1862 inrättades flera fängelse manufakturer. Det etablerades vävateljéer i de indiska fängelserna där fångarna tvingades knyta mattor som en del av sitt straff. Fångarna instruerades alltid av en vävmästare. Kvaliteten på dessa mattor är mycket hög. Man hämtade inspiration från antika anatoliska mattor (precis som föreliggande matta) samt de klassiska persiska och mogulmattorna från 1500- och 1600-talen. Det mest kända av dessa vävateljéer var Agra-fängelset, nära Taj Mahal, där en enorm matta knöts och placerades i Waterloo-kammaren på Windsor Castle. Den överlämnades som gåva till drottning Victoria 1877 i samband med hennes Imperial Durbar.



Till mattan











Matta, antik Lori Pambak, Kazakområdet, södra Kaukasus


Pambak är en by i Lori-regionen i Armenien. Lori Pambak-motivet består ofta av en eller flera stor oktagoner.



Till mattan


Gallerimatta, antik Moghan, Kazak området, Södra Kaukasus"


Detta mönster med güls (medaljonger) och hakornament tillhör ett av världens äldsta. Termen ”Memling güls” kommer från målningen ”Flowers in a Jug” av Hans Memling från omkring 1485, där en mindre mattan med mönstret är avbildad. Idag finns målningen i Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid. (Inventarienummer 284.b.)


Till gallerimattan




Kontakta våra specialister


Christopher Stålhandske
Stockholm
Christopher Stålhandske
Ansvarig specialist mattor, textilier och Islamiskt konsthantverk
+46 (0)708 19 12 58
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61