Kan inte nå servern

Specialistens val – Cecilia Nordström berättar om Important Spring Sale


Specialistens val Cecilia Nordström


Vi har talat med Cecilia Nordström, Ansvarig specialist asiatisk keramik och konsthantverk, äldre europeisk keramik samt glas, som berättar om utbudet på den asiatiska avdelningen av årets Important Spring Sale inför auktionen den 14 – 16 juni. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot gällande årets Important Spring Sale?

– Efter senaste årets framgångar har vi på den asiatiska avdelningen glädjen att återigen kunna presentera en stor avdelning med flera unika praktpjäser av yttersta dignitet och med flera intressanta skandinaviska samlingar.
Det är så historiens vingslag hörs när vi blickar in i utbudet ur en skandinavisk adelsmans samling, han hade en lång diplomatisk karriär med flera nedslag runt om i världen. Redan på 1920-talet kom han ut till Kina som en ung attaché, han återvänder senare i mitten av århundradet som envoyé.

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Maila mig gärna om ni har frågor.


När är det visning och auktion?
Visning: 8–13 juni, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Auktion: 14–16 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm




Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen






Fat, Qingdynastin med Daoguangs sigillmärke


Missa inte de kejserliga faten med dekor i underglasyrblått och rött med femkloade drakar, tillverkade under kejsar Daoguangs regeringsperiod (1820-1850). Den femkloade draken är den ultimata symbolen för kejserlig makt.


Till faten

Album med målningar föreställande Envoyéer som kommer med gåvor, 职贡图 (Zhigong tu), troligen 1600-tal, efter äldre mästare


Från samma samling finner vi också ett spännande album med and envoyéer som tågar fram genom ett grönskande landskap bärandes på gåvor till kejsaren. Det ger oss en fascinerande inblick i de diplomatiska relationerna i Kina historiskt, man ser folk från lydstater, andra länder och kulturer. Målningen bär flera sigill som säkerligen kan berätta mer om tidigare ägare av det fina albumet.


Till albumet

Altarbord, zitan, med infällda plaketter av cloisonné. Qingdynastin, Qianlong (1736-95)


Ett annat föremål som berättar en spännande historia om hur hovlivet kunde te sig är det imponerande fristående Zitanbordet med inflällda cloionnéplaketter. Det är tillverkat med en djup sarg, som inte bara är vackert skuren men också gör att bordet är stabilt. Kan det har varit till för att exponera vackra antikviteter på månntro, eller är det ett bord för att spela det kinesiska instrumentet qin. Det faktum att det är vackert dekorerat runt om kan leda en att tro det. Zitan var ett exklusivt träslag vid tiden som främst användes för tillverkning av möbler till hovet. Det vackra bordet som är från 1700-talet och kejsar Qianlongs regeringsperiod (1736–95) kommer nu ut på marknaden för första gången sen det lämnade Kina vid 1900-talets mitt, det kommer från Ambassadör Klas E Bööks (1909-1980) samling.


Till bordet




Praktytterfoder, blanc de chine, Qingdynastin, 1700-tal


Avdelningen erbjuder så mycket denna gång att det är svårt att välja bara några favoriter. En ovanlig pjäs som har funnits i den berömda Patrik Alströmers samling är katalognummer 1239, en monumental prakturna av dignitet, den är tillverkad i Kina under 1700-talet och har troligen förts hit via svenska ostindiska kompaniet som familjen Alströmer var så engagerad i. Urnan finns upptagen 1804, i bouppteckningen efter P Alströmer. Det som gör den lite extra spännande är att den är märkt med kinesiska tecken som lyder, ett så kallat hallmärke. 滄亭清玩 'cang ting qing wan' . Den har fram tills nu funnits i de Alströmerska samlingarna i Östads säteri.


Till urnan


Tove och Karl Emil Strømstads samling


Vi är också stolta över att ha fått förtroendet att sälja en fin samling från Tove och Karl Emil Strømstad i Norge, katalognummer 1142–1227. En klassisk akademisk samling som erbjuder presumtiva köpare objekt som är noggrant utvalda för sitt skick och kvalitet.


Till samlingen


Kawase Bunjiro Hasui, färgträsnitt på papper


Den japanska avdelningen stoltserar med riktigt fina träsnitt från familjen Ankarkronas samling. En personlig favorit är Kawase Hasui, här finner vi flera vackra skildringar av Japan från 1920-talet, så välbevarade i färgerna. Se t.ex katalognummer 1358.


Till träsnittet


Kontakta våra specialister


Cecilia Nordström
Stockholm
Cecilia Nordström
Ansvarig specialist asiatisk keramik och konsthantverk, äldre europeisk keramik samt glas
+46 (0)739 40 08 02
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61