Kan inte nå servern
408
445082

Ola Billgren

(Sverige, 1940-2001)
Utropspris
1 500 000 - 2 000 000 SEK
133 000 - 177 000 EUR
139 000 - 185 000 USD
Klubbat pris
1 500 000 SEK
Omfattas av följerätt

Enligt lag betalar köparen en konstnärsavgift för detta konstverk. Avgiften är som högst 5%. Ju högre försäljningspris desto lägre procentsats. För mer information kring denna lag:

I Sverige: BUS
I Finland: Kuvasto och följerätt och Kuvasto

Köpinformation
Bildrättigheter

Konstverken i denna databas är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Konstverken återges i denna databas med licens av Bildupphovsrätt.

Ola Billgren
(Sverige, 1940-2001)

"Målning"

Signerad Ola Billgren och daterad -67. Duk 62 x 95 cm.

Proveniens

Björn Bengtsson, Varberg.
Privatsamling, Stockholm.

Utställningar

Rooseum Center for Contemporary Art, Malmö, "Ola Billgren - En retrospektiv", 14 maj - 4 augusti 1991.
Moderna Museet, Stockholm, "Ola Billgren - En retrospektiv", 26 oktober - 12 december 1991.

Litteratur

Ola Billgren, "Ola Billgren - Målningar 1963-73", 1973, avbildad bild 53.
Douglas Feuk och Lars Nittve (red), "Ola Billgren - En retrospektiv. Album vol.1", 1991, avbildad sid 42.
Douglas Feuk och Anne Ring Petersen, "Ola Billgren - Måleri/Paintings", 2000, avbildad helsida sid 37.

Övrig information

Länsmuseet Gävleborg önskar låna in målningen till utställningen ”Ola Billgren. En ny verklighet: målningar 1963–1973”, en större monografisk utställning med Ola Billgrens realistiska måleri i samarbete med Östergötlands museum och Jönköpings länsmuseum.

BERÄTTAREN OLA BILLGREN

”Man gör sig inte så lätt av med det förflutna”. Så inleds ett samtal mellan Lars Nittve och Douglas Feuk som finns nedtecknat i den utställningskatalog som gjordes till Ola Billgrens retrospektiva utställning på Rooseum, Malmö och Moderna Museet, Stockholm under sommaren och hösten 1991. Nej, det förflutna skakar man inte av sig så lätt. Men vad vi väljer att göra med de privata ryggsäckar vi bär runt på, är upp till oss själva att avgöra. Ola Billgren var en konstnär som i allra högsta grad förhöll sig till det förflutna, både det privata och det kollektiva, men som samtidigt var mycket mån om att ompröva bilden av historien för att skapa bilder av en samtid.

I en tid då det nonfigurativa måleriet dominerade började Ola Billgren på 1960-talet driven av sitt intresse för historien att arbeta med det realistiska och avbildande. I Billgrens måleri från 1960- och 1970-talen kom inspirationen från den samtida, urbana vardagen, från litteraturen och från filmen, och från den illustrerade pressen. Han rönte stor uppmärksamhet och kom att representera Sverige på en rad utställningar, däribland Ungdomsbiennalen i Paris 1967 och 1971 samt på Biennalen i Venedig 1976. I flera av konstnärens målningar från 1960-talet möter betraktaren det som synes vara konstnärens närmaste omgivning. Med vardagliga ting omgärdar han sina figuranter; kläder, möbler, tidningar, cigarettpaket, ölflaskor och matporslin, och avslöjar så en del av den plats ur vilken målningarna uppkom. Den aktuella målningen ”Målning” från 1967 är ett mycket fint exempel på konstnärens fotorealistiska måleri. Berättaren Billgren ger oss en ögonblicksbild av en måltid som just avslutats, den röda hummern har avnjutits med en kall öl. Maten har intagits på soffbordet i teak och kvinnan har just dragit en pläd över benen och lagt sig ner på soffan. Med bländande skärpa och känsla för detaljer ger konstnären kvinnans armband en ljusdager och reflexerna i dricksglasen avslöjar raffinerat varifrån ljuskällan sprider sitt sken. Den uppmärksamme noterar den oanvända tallriken som står på betraktarens sida av bordet. Vad hände? Kom inte middagssällskapet? Gav den unga kvinnan till slut upp och åt middagen på egen hand? Billgren ger oss inga färdiga historier med tydlig början och tydligt slut. Han ger oss möjligen ett kapitel som vi sedan själva tillåts fullfölja. Samma sak gäller för måleriet, det fotorealistiska är heller inte draget till sin spets fullt ut. Konstnären avslöjar sitt djupa intresse för en bilds rena måleriska kvaliteter och låter också de skarpa detaljerna få sin motpol i soffans dunkla och diffust utmejslade drag. Likväl som han balanserar i avslöjandet av en händelse, en historias början eller slut, så balanserar han i sitt förhållningssätt till måleriet.

Billgrens förflutna – och den kollektiva historien – får sitt uttryck i den berättande bilden. Med ett realistiskt måleri bröt Billgren mot en tradition av ett allt starkare abstraherande och återtog i visst måtto rätten till det avbildande. Hans måleri visar också på ett intresse för det experimentella, han arbetade med förskjutna perspektiv, upplösandet av rummet, och senare även med rent måleriska inslag vilka på 1980-talet nådde sitt mogna uttryck i hans rent abstrakta dukar och i de ofta till formatet monumentala cityscapes. Auktionens ”Målning” från 1967, är en av de mest spännande fotorealistiska målningar som bjudits ut på auktionsmarknaden på många år.

Formgivare

Ola Billgren föddes 1940 i Köpenhamn men var verksam i Sverige. Billgren var autodidakt och skolades av sina föräldrar, konstnärsparet Hans och Grete Billgren. Billgren arbetade inom genrer som grafik, akvarell, collage, fotografi, film och scenografi. Han var även författare och kulturskribent. Billgren var mycket mångfacetterad i sitt skapande och odlade i sitt konstnärskap relationen mellan konst och verklighet. Under 60-talet tog han steget från abstrakt expressionism till fotografisk realism. Så småningom blev hans målningar ett mellanting mellan det abstrakta och det fotorealistiska, vilket resulterade i romantiska landskap, där han undersökte förhållandet mellan ljuset och färgen. Formerna löstes upp och färgerna reducerades till en monokrom , enfärgad yta, som var rikt bearbetad och varierad. På slutet av 80-talet återgick han till den urbana miljöni stora stadslandskap, ofta målade ur ett högt perspektiv men med samma impressionistiska anslag som i hans landskapsmålningar. Billgrens inflytande på de senaste decenniernas konstliv är mycket stort. Billgren finns representerad på bland annat Musée National d'art Moderne Centre George Pompidou i Paris samt Moderna museet Stockholm.

Läs mer