Kan inte nå servern

Tony Cragg på Modern Art & Design


Tony Cragg, "Hollow Column"

Tony Cragg är en av Storbritanniens mest betydelsefulla nu levande konstnärer. I sina skulpturer utforskar han ständigt materialets egenskaper och testar gränserna med nya material. ”Det finns en idé om att skulptur är statiskt, eller kanske till och med dött, men jag är helt emot det”, har Cragg sagt i en intervju 2007. ”Jag är ingen religiös person - jag är en absolut materialist - och för mig är material spännande och i slutändan sublimt. När jag arbetar med skulptur letar jag efter ett system av tro eller etik i materialet. Jag vill att materialet ska ha en dynamik, att det ska driva på, röra sig och växa” (konstnären i: Robert Ayers, ”The AI Interview: Tony Cragg”, Art Info, 10 maj 2007, online).

Verket ”Hollow Column” från 2006, som presenteras här, är ett elegant exempel på konstnärens oeuvre. Trots att skulpturens två delar är utförda i brons, ett hårt och tungt material, finns en mjukhet och en känsla av rörelse i verket. De två pelarna tycks röra sig i en tyst dialog med varandra. För Cragg är materialets egenskaper av största betydelse och ytskiktets perfekta finish ökar kraften i det intryck det gör på betraktaren. I sina tidiga verk skapade Cragg ackumulationer av upphittade föremål och tillämpade senare samma principer genom att stapla tunna lager av trä för att skapa böljande organiska strukturer. Dessa verk påminner om naturliga geologiska former, resultatet av sedimentering av mineralpartiklar eller sten som vittrat sönder av väder och vind. Genom att börja arbeta med glasfiber, stål och sten lyckades han få ytan att bli än mer blank och polerad. I Craggs verk antyds rörelsen och förgängligheten hos material som fångats i en omvandlingsprocess. Formerna i brons eller rostfritt stål förmedlar känslan av metall i omvandling på gränsen mellan fast och flytande form.
› Signerad Tony Cragg. Utförd 2006. Unik. Brons på stålplatta. Höjd 108 cm. Gjutarstämpel Schmäke Düsseldorf. Podium 80 x 55 x 40 cm.


Cragg har varit en av världens främsta skulptörer sedan 1988, det år då han vann både Turnerpriset och valdes att representera Storbritannien vid Venedigbiennalen. Hans betydelse för den skulpturala konsten går inte att underskatta och han har varit en stor inspiratör för efterföljande generationer av konstnärer.

Cragg har innehaft professur vid Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts, Paris, Frankrike (1999-2009) och vid Kunstakademie, Dusseldorf, Tyskland (2009 till idag). Han har ställt ut på världens mest prestigefyllda och viktiga museer och hans verk finns i många samlingar, inklusive Tate London, MoMA New York, Centre Georges Pompidou, Paris och många fler. Tony Cragg bor och arbetar i Wuppertal i Tyskland. Han har också en sommarateljé på ön Tjörn på den svenska västkusten. År 2005 grundades Cragg Foundation, som driver den 25 hektar stora skulpturparken i närheten av Wuppertal med cirka 40 utomhusskulpturer av både Cragg och andra konstnärer som Henry Moore, Thomas Schütte och Eva Hild.



Vårens Modern Art & Design presenterar "Hollow Column" av Tony Cragg
Utropspris 1 200 000 - 1 500 000 SEK

Visning: 16 – 20 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Liveauktion: 21 – 22 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Till skulpturen
Läs mer om Modern Art & Design och utforska katalogen




Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19