404102

319. HELGA HENSCHEN, "Tjuren och kvinnan" ("Jag ser dig").

Signerad Helga. Terratkotta. Höjd 38, längd 58 cm.

Jälleenmyyntikorvaus
Kyllä
Alkuperä - Provenienssi

Konstnärens familj.

Lähtöhinta
20 000 - 25 000 SEK / 2 410 - 3 012 EUR
Vasarahinta
15 000 SEK
Ostomääräys
On liian myöhäistä jättää ostomääräys.

Ostomääräyksen voi jättää kymmenen kohdetta ennen huudettavaa kohdetta.

Näyttelyt

Doktor Glas, "Helga Henschen", Stockholm,.
Olle Olsson-Huset, "helga Henschen", Stockholm 1987.
Vår Gård, "helga Henschen", Saltsjöbaden 1998.
Södertälje museum, "Helga Henschen - retrospektiv", 2003.

Lisätietoja

Jämför skulptur "Tjuren och Kvinnan", St Görans sjukhus, Stockholm (Helga Henschen utförde 2 ex av denna skulptur).
"Tjuren och Kvinnan" har varit deponerad i Sundbybergs Stadshus mellan 2003-2012 i "Helga-rummet".

Helga Henschen var en mångsidig konstnär som arbetade med ett flertal olika tekniker. I hennes produktion finner man teckningar, målningar, skulpturer, böcker och illustreringer. Auktionens "Tjuren och kvinnan" ("Jag ser dig") är ett utmärkt exempel på hennes fantasifulla bemålade skulpturer som hon utförde i trä eller, som i detta fall, terrakotta.

Helga Henschen föddes i Stockholm 23 februari 1917 som dotter till Folke Henschen och Signe Thiel. Modern kom från en konstnärlig bakgrund och var dotter till bankiren och konstsamlaren Ernest Thiel från hans äktenskap med Anna Josephson. Helgas intresse för konsten väcktes tidigt och hon påbörjade sin utbildning på Maj Brings och Otte Skölds målarskolor under 1930-talet för att sedan fortsätta sina studier på konstakademien i Stockholm 1940-45. Under studieåren träffade hon konstnären Peter Weiss som hon kom att vara gift med åren 1943-47. Hennes första separatutställning genomfördes 1947 på Louis Hahnes Konsthandel i Stockholm vilket blev början på en lång rad av solo- och grupputställningar livet igenom, totalt uppemot 90 stycken.

Helga Henschen finns idag representerad på flera museer och hennes konst finns även att se i den offentliga miljön, som i de utsmyckningar hon utförde för Tensta Tunnelbanstation och hennes fontän Dafne i Södertälje.