Ei yhteyttä palvelimeen
415
518934

Ralph Goings

(Yhdysvallat, Syntymävuosi 1928)

"Hot Fudge Sundae Interior"

Signed Goings and dated 72. Also signed Ralph Goings on verso. Canvas 102 x 142.5 cm.

Jälleenmyyntikorvaus: Ei
Lähtöhinta: 

3 000 000 - 5 000 000 SEK

335 570 - 559 284 EUR

Vasarahinta: 
3 100 000 SEK
Tuontiarvonlisävero

Tuontiarvonlisävero (12%) tullaan veloittamaan tämän esineen vasarahinnasta​. Lisätietoja saat soittamalla Ruotsin asiakaspalvelumme numeroon +46 8-614 08 00.

Alkuperä - Provenienssi

O.K. Harris Works of Art, New York.
Acquired from the above by the present owner in 1973.

Kirjallisuus

Ian Benett, "A History of American Painting", 1973, illustrated p. 215, no 220.
Daphne Lucas, "A Gallery of Great Paintings", 1975, illustrated p. 103-104.
Linda Chase, "Ralph Goings", 1988, illustrated p. 40, fig. 34.

Lisätietoja

Den amerikanske konstnären Ralph Goings måleri är starkt förknippat med den fotorealistiska rörelsen på 1970- och 80-talen. Det kaliforniska stadslandskapet, drive-in-butikerna, bilarna och hamburgerhaken längs de stora motorvägarna utgör huvudmotivet i hans målningar. Goings studerade konsthantverk och måleri vid California College of Arts and Crafts, i början höll han sig till ett mer abstrakt uttryck men tröttnade snart. På sin jakt efter det perfekta hyperrealistiska avbildandet upptäckte han så småningom fotografiet, att han kunde använda dem som skisser och underlag för sitt måleri genom projicering och till och med kalkering. Han förutsatte dessutom att detta tekniska förfarande skulle bli en smula chockerande för publiken, vilket var exakt vad Goings önskade, i alla fall under denna tid. Att bokstavligen kopiera ett fotografi ansågs nämligen helt ligga utanför konstens gränser. Många blev mycket riktigt upprörda över hans tekniska tilltag.

Goings behärskar tekniken till fulländning, inga penseldrag får synas utan ytan ska vara helt slät och detaljerna utförda med otrolig skärpa. Målningarna liknar den glansiga och obrutna ytan hos ett fotografi. Bildernas komposition förstärker känslan av fotografisk bild, de är ofta kraftigt beskurna och fungerar som utsnitt ur verkligheten. Goings frossar i visuella effekter och vill inte att vi ska tänka på vem som står bakom målningen. Konstnären ska vara anonym och inte dra uppmärksamhet från motivet. I början av sitt konstnärskap, då auktionens målning är utförd, avbildade han riktiga situationer i verkliga miljöer, han besökte mängder av diners för att leta efter motiv att använda i sitt måleri. Med åren har han dock gradvis övergått till att själv bygga upp miljöer och stilleben i sin studio.

”Hot Fudge Sundae Interior” är ett förstklassigt exempel på Ralph Goings ambition och grundtanke visavi superrealismen; skimrande, reflekterande ytor, krom och glas i skyltfönstren, blanka butiksfasader och välputsade bilar. Här blickar vi ut genom fönstret på den tidstypiska glassbaren där man, enligt klistermärket på dörren, kan köpa ”Delicious Hot Fudge Sundaes”. Solen skiner och himlen är ljust blå, vi spejar ut över gatan och parkeringsplatsen, den senare med några amerikanska bilar i karakteristisk 1970-talsdesign. Goings vill fånga skönheten hos de ting som fyller vår vardag, föremål som vi egentligen aldrig lägger märke till – ljusblänket i ett servettställ, solens speglingar i en kromad kofångare. Personerna i hans målningar är alltid underordnade tingen, den enda människa vi ser är flickan som står ensam vid disken iklädd V-jeans och randig stickad jumper.

Tietoa ostamisesta