451539

804. PEHR HILLESTRÖM, "En piga höser såppa utur en kiettel - i en skål".

Signerad Hilleström. Sannolikt utförd på 1770-talet. Uppfodrad duk 55,5 x 45,5 cm.

Jälleenmyyntikorvaus
Ei
Lähtöhinta
200 000 - 250 000 SEK/22 051 - 27 563 EUR
Vasarahinta
160 000 SEK

On liian myöhäistä jättää ostomääräys.

Sinun tulee olla sisäänkirjautuneena voidaksesi tehdä tarjouksen/jättää ostomääräyksen.

Kirjallisuus

Gerda Cederblom, "Pehr Hilleström som kulturskildrare", I, 1927. Upptagen i konstnärens egenhändiga förteckning, kat nr 248, "En piga höser såppa utur en kiettel - i en skål".

Lisätietoja

Vardag och fest

I Pehr Hilleströms bilder kan vi som betraktare förnimma en närvaro som sträcker sig genom tid och rum. Som i ett tittskåp blickar vi bakåt till den gustavianska tidens vardagsnära sysslor hos borgare och bönder, till pigorna i full färd med köksbestyr och vävning men även till de praktfulla adliga gemaken, till skådespelen vid teatern eller tilldragelser vid hovet. Med inlevelse i bilderna och en fenomenal förmåga att återge detaljer blev hans tavlor populära hos så väl borgarklassen som hos kungen själv. Ögonblicksbilder som dramatiska eldsvådor i staden är återgivna med en gestaltning som påminner om reportage och där man nästan känner hettan stråla ut ifrån målarduken. Hans mästerliga eldskenseffekter återkommer i flera av interiörbilderna som fladdrande ljus som kastar suggestiva skuggor eller vid hans gruv- och järnbruksbilder.
Hilleströms framställningssätt var personligt och fyllt med berättarglädje men också i hög grad präglat av samtidens ideal. I sina vardagsscener kan man se likheter med den franske konstnären Jean-Baptiste-Siméon Chardins genrebilder. Under sin tid i Paris fick han kvällsundervisning vid Académie des Beaux-Arts under ledning av just Chardin.
Pehr Hilleström inledde sin konstnärliga utbildning i Stockholm hos tapetmästaren Johan Philip Korn och i Guillaume Taravals Kongl. Ritarakademi. Genom slottsarkitekten Carl Hårlemans förmedling, blev Hilleström 1747 vävarlärling på Kungliga slottet hos den franske hautelissevävaren Louis Pierre Duru samt tecknarlärling hos Jean Eric Rehn. För att fördjupa sig i hautelissetekniken reste han 1757 till Paris och arbetade under ett år i François Bouchers ateljé. Hos denne, den franska rokokons främste skildrare, fick han även utbildning i måleri och lärde sig mästarens målarteknik med de tunna färgskikten. Vid sin återkomst till Stockholm arbetade Hilleström till en början som vävare på Kungliga slottet, men från 1773 ägnade han sig alltmer åt stafflimåleriet.
År 1776 blev han utsedd till kunglig hovmålare. Som professor vid konstakademien från år 1794 och sedermera som akademiens direktör skulle han komma att utbilda och påverka mängder med framtida konstnärer.
I sitt rika omfång av motivval, från stilleben, religiösa ämnen till historiemåleri eller stadsvyer, visade Hilleström sin imponerande bredd som konstnär men det är framförallt som allmogeskildraren där han var pionjär bland de svenska konstnärerna vid denna tid. Få konstnärer har präglat eftervärldens bild av det svenska 1700-talet så mycket som Pehr Hilleström och hans vardagsnära bilder fortsätter att fascinera.

Ota yhteyttä arvioitsijaan

Lisa Gartz

Tukholma

Lisa Gartz
Asiantuntija – kuvanveisto ja vanha taide

+46 (0)8 614 08 59
lisa.gartz@bukowskis.com

Tietoa ostamisesta

Täydelliset ostoehdot

Kuljetukset

Miten teen tarjouksen

Luo asiakastili