Ei yhteyttä palvelimeen
273
958305

Isaac Grünewald

(Ruotsi, 1889-1946)
Isaac grünewald, "gosse (iván) med flagga" (boy (ivan) with flag).
Isaac grünewald, "gosse (iván) med flagga" (boy (ivan) with flag).
Isaac grünewald, "gosse (iván) med flagga" (boy (ivan) with flag).
Isaac grünewald, "gosse (iván) med flagga" (boy (ivan) with flag).
Isaac grünewald, "gosse (iván) med flagga" (boy (ivan) with flag).

"Gosse (Iván) med flagga" (Boy (Ivan) with flag)

Executed 1917. Canvas 95 x 118 cm.

Jälleenmyyntikorvaus: Ei
Lähtöhinta: 

3 500 000 - 4 000 000 SEK

358 240 - 409 417 EUR

Vasarahinta: 
3 200 000 SEK
Täydennyslista

With wrong number as highlight lot in the printed catalogue.

Alkuperä - Provenienssi

The artit's family.
Private collection.

Näyttelyt

Liljevalchs konsthall, "Expressionistutställning", May 1918, catalogue no. 82.
Norrköpings konstmuseum, Sigrid & Isaac, Modernismens pionjärer, 3 March - 20 May 2002, cataolgue no. 49.
Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishoj, Danmark, "Sigrid & Isaac, Modernismens pionjärer", 16 June - 1 September 2002.

Liljevalchs konsthall, Stockholm, "Den stora färgskrällen", 2008, catalogue no. 260.

Kirjallisuus

Depicted in color in the exhibition catalogue for the exhibition "Sigrid & Isaac, Modernismens pionjärer", Norrköpings konstmuseum, 2002, p. 62.
Illustrated in Nya Länstidningen, Lidköping 7 May 2002.
Illustrated in Observer Danmark A/S 13 June 2002.

Lisätietoja

Under krigsåren blev Köpenhamn en viktig mötesplats för många nordiska konstnärer. För konstnärsparet Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén blev kontakterna med Danmark mycket intensiva mellan 1916-1918, för dem liksom för andra konstnärer blev den danska huvudstaden ett andningshål, ett Nordens Paris under den kulturella isolering som första världskriget innebar för många av de konstnärer som spenderat det tidiga 1910-talet i Frankrike.
Somrarna 1917-18 tillbringade Isaac och Sigrid vid havet i Danmark. Där på de soliga badstränderna i Gilleleje på Själland och på Fanö vid Sönderjyllands västkust tillkom några betydande konstverk som idag är vida berömda. Norrköpings Konstmuseum äger den dramatiska målningen "Blixten, Fanö", på Västerås Konstmuseum hänger "Den gröna badvagnen, Fanö", båda utförda 1918 samt ”Gosse med segelbåt" från 1918 som Bukowskis haft äran att sälja år 2011 är även den målad på Fanö.
I det aktuella katalognumret är 6 år gamla Iván huvudperson. Han sitter på stranden och viftar med en dansk flagga. Man stiger rakt in i Iván och Isaacs värld i denna målning, med djärva kompositioner och en stor förgrundsfigur leder han betraktarna in i motivet, tydligt och självklart. Det är lätt att tro att man som betraktare själv är en del av strandlivet, tillsammans med familjen Grünewald/Hjertén. Vid strandbrynet spatserar solbadarna och ute i vattnet leker barnen, solen glittrar och värmer den vita danska sanden och man känner doften av sommar, sol och semester. "Gosse med flagga" är inte bara en expressiv och frisk målning, den är också speciell eftersom det är så sällan som Iván är huvudmotiv i Isaacs måleri. För Sigrid var sonen det självklara huvudmotivet på 1910-talet, medan Isaac ofta valde att skildra familjens omgivning och upplevelser.
Isaac ställde ut "Gosse med flagga" på Liljevalchs Konsthall i Stockholm 1918 på den legendariska ”Expressionistutställningen”, då med katalognummer 82. "Expressionistutställningen" blev en fantastisk manifestation för modernismen och expressionismen, men också för Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén. Isaac deltog med 290 konstverk, Sigrid med 170, medan Leander Engström fick nöja sig med att ställa ut 65 konstverk. Utställningen väckte stor uppmärksamhet och publiken var positiv.

Med anledning av utställningen i Norrköping 2002 skrev Nya Länstidningen i Lidköping så här:
"Som konsthistorisk händelse är det en unik utställning med ett sextiotal oljor av vilka de flesta är i privat ägo och aldrig har visats tidigare. Samtliga är målade under 1910-talet och kretsar kring den sammanhållande rubriken "Familjeliv och avantgarde". Med en rad självporträtt, hemmiljöer, barn, interiörer och sommardagar på stranden invid stilleben och stockholmiana. Det är storslaget, vitalt och djärvt med en gudabenådad kolorit och ett anslag som inte bara för tanken till Matisse utan även till Kandinskis linjeföring och Chagalls gammalryska byar." C-J Charpentier, Nya Länstidningen, Lidköping 7 maj 2002.

Spännramen märkt med blyerts "TG 25" i samband med konstnärens bouppteckning. "TG" är årtalsbeteckningen för år 1917.

Tietoa huutokaupasta
Tietoa ostamisesta
Lisätietoja ja kuntoraportit
Lena Rydén
Tukholma
Lena Rydén
Head of art – moderni taide
+46 (0)707 78 35 71