349
1038004
Fernand Léger
(1881-1955)

"Composition avec vase"

Signed F. Léger and dated -52. Gouache and watercolour on paper 25,5 x 20,5 cm.

Jälleenmyyntikorvaus: Kyllä
Lähtöhinta: 

250 000 - 300 000 SEK

23 563 - 28 275 EUR

Vasarahinta: 
460 000 SEK
Alkuperä - Provenienssi

Gift from Fernand Léger and Maire Gullichsen, Galleri Artek to professor Oscar Reutersvärd.
Bukowski's Modern Sale, November 1st, 1994, catalogue no. 313A.

Lisätietoja

Fernand Léger föddes 1881 i Argentan, Normandie. Hans far som var lantbrukare och kreaturshandlare avled när sonen endast var fyra år gammal och Fernand kom att uppfostras endast av sin mor. Léger visade tidigt talang för teckning och vid 16 års ålder lämnade han skolan i Argentan för att arbeta som lärling hos en arkitekt i Caen. Tre år senare reste han till Paris med ekonomisk hjälp av två konstnärer från hans hemstad, André Mare och Henri Viel. Léger lyckades bli antagen vid konstskolan Ecole des Arts Décoratifs och tog även lektioner på Académie Julian. Samtidigt arbetade han för sitt uppehälle som ritare hos en arkitekt samt som retuschör av fotografier till pressen. Efter en kraftig lungsjukdom for han på konvalescens till sin vän Henri Viel på Korsika. På denna ö upptäckte han för första gången det intensiva medelhavsljuset som skulle bli så betydelsefullt för hans konst. Väl tillbaka i Paris bosatte sig Léger i ”La Ruche”, en byggnad med billiga konstnärsateljéer. Här träffade han avantgardets konstnärer och poeter, däribland Alexandre Archipenko, Robert Delaunay, Marc Chagall, Henri Laurens och Amedeo Modigliani och det var vid denna tidpunkt, 25 år gammal, som han började arbeta på allvar som konstnär.
1924 startade Léger den fria konstskolan, Académie Moderne, vilken blev Europas modernaste undervisningsplats för unga konstnärer. Bland den första elevkullen fanns ett flertal skandinaver, bland andra Otto G. Carlsund, Franciska Clausen, Waldemar Lorentzon och Erik Olson.
Fernand Léger var en av 1900-talets stora pionjärer – en nyuppfinnare av formen och en lysande kolorist. Han rörde sig under hela sitt konstnärskap mellan det abstrakta och figurativa. I de främsta av hans verk uppnådde han en syntes mellan de två motpolerna. ”Composition avec vase” visar hur Léger efterhand renar sina former och skalar av alla oväsentligheter till största möjliga förenkling. Formerna och de rena färgerna koncentreras, förtätas och sammanfogas med varandra genom stora plana ytor mot en monokrom bakgrund. Målningen visar prov på Légers nytolkning av klassiskt stillebenmåleri.

Tietoa ostamisesta
Ota yhteyttä asiantuntijaan
Lena Rydén
Tukholma
Lena Rydén
Asiantuntija – moderni taide
+46 (0)70 778 35 71