Ei yhteyttä palvelimeen
1219
1234781

Petter Zennström

(Ruotsi, 1945-2014)
Lähtöhinta
15 000 - 18 000 SEK
1 310 - 1 570 EUR
1 370 - 1 640 USD
Vasarahinta
16 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Marcus Kinge
Tukholma
Marcus Kinge
Asiantuntija taidegrafiikka
+46 (0)739 40 08 27
Petter Zennström
(Ruotsi, 1945-2014)

Untitled

Signed PZ and dated 05. With dedication to Mats B on verso. Panel 76 x 61 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Mats B Collection.
Bukowski Auktioner, autumn 2009, cat no 570.
Private collection, Stockholm.

Muut tiedot

Konstnären, skribenten och konstsamlaren Mats B (efternamnet slängde han i 20-årsåldern) föddes i Ludvika. Under sin studietid i Lund intresserade han sig särskilt för konceptkonst och Fluxus. Han hann också med att ge ut en kortlivad konsttidskrift, Grisalda och en bok som inte liknande något man tidigare sett: Vet snut hut / vett snutt hutt.

Fluxus var på den tiden inte särskilt känt i Sverige. Det var ett löst nätverk av konstnärer och tonsättare från Usa, Europa och Japan, många av dem elever till John Cage, som framträdde i början av 60-talet med konserter och aktioner inspirerade av dadaism, Duchamp och japansk zenfilosofi. Ledande ideolog var den lituasiskfödde George Maciounus, och bland de konstnärer som ingick i knätverket fanns Nam June Paik, Yoko Ono, George Brecht och fransmannen Ben Vautier. Under de första åren ingick också Joseph Beuys som en central gestalt i gruppen.

Mats B etablerade sig som expert på Fluxus och andra nya konstriktningar. Han redigerade böcker för Sune Nordgrens förlag Kalejdoskop, skrev artiklar i konsttidskrifter och blev själv redaktör för Moderna Museets tidskrift. 1986 var han curator för den nordiska paviljongen på Biennalen i Venedig. När det ordnades Fluxusutställningar och Fluxuskonserter i Sverige fanns Mats B me i bilden. Medan allt detta pågick skapade han små medel en personlig konstsamling och ett arkiv som på många sätt är unikt i Sverige.

Att han fick ett så stort kontaktnät i konstvärlden beror på hans talang för vänskap, en talang som han odlade genom telefonsamtal, brev och vykort. Ibland överraskade han sina vänner med identitetsbyten och plötsliga försvinnanden. I en bok med titeln Alice i Underlandet, kateten med det stora leendet som ibland bara försvinner. Till sist är bara leendet kvar, svävande i luften.

Mats B gick bort 2014 alldeles för tidigt. Men hans leende svävar fortfarande i luften.