Ei yhteyttä palvelimeen
304
1298158

Carl Fredrik Reuterswärd

(Ruotsi, 1934-2016)
Lähtöhinta
60 000 - 80 000 SEK
5 460 - 7 270 EUR
5 710 - 7 610 USD
Vasarahinta
80 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Louise Wrede
Tukholma
Louise Wrede
Asiantuntija, nykytaide, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Carl Fredrik Reuterswärd
(Ruotsi, 1934-2016)

"Non-Violence"

Signed Carl Fredrik Reuterswärd and numbered 62/99 on plaque. Patinated bronze length 23 cm, height 15 cm. Granite base length 16.5 cm.

Muut tiedot

Fram till 16 februari 2020 visade Moderna Museet Carl Fredrik Reuterswärds stora utställning, ”Alias: CFR”. Utställningen blev en stor publikframgång. I utställningen ingick naturligtvis Moderna Museets bronsskulptur ”Non-Violence”. Utställningen pågick 14 sept 2019-16 feb 2020.

”Reutersvärds revolverskulptur är världsberömd, främst för versionen som är placerad utanför FN-skrapan i New York...

– Skulpturen ”Non-violence” har inte bara gett FN ett hyllat konstverk, den har också ökat vår medvetenhet med en symbol som i några enkla kurvor sammanfattar mänsklighetens innerligaste bön; den ber inte bara om seger, utan om fred, säger FN:s generalsekreterare Kofi Annan.”

Ur reportage, DN Kultur 28 juni 2017:
”I september 1988 avtäcktes ett av Sveriges internationellt mest kända konstverk utanför FN-skrapan i New York. Under de 30 år som gått sedan dess har Carl Fredrik Reuterswärds klassiska ”Non-Violence”, blivit en global symbol för fred och konfliktlösning. I veckan uppmärksammades 30-årsjubileet med en särskild ceremoni i New York.
I dag finns symbolen som skulptur på över 30 platser världen över. Originalet i brons kan ses på Moderna museet i Stockholm. Men även i Göteborg, Malmö, på Olympiska museet i Lausanne och på förbundskanslerskansliet i Berlin finns varianter av revolvern.”

Ur reportage, Dagens Industri 3 oktober 2018:
"Non-Violence måste anses vara det konstverk som mer än något annat har kommit att representera Carl Fredrik Reuterswärds konst, likväl får den betraktas som det internationellt mest kända svenska konstverket i världen.
Ett kännetecken på genialitet är inte sällan att sammanföra två saker som ingen tidigare har tänkt på att förena. Carl Fredrik Reuterswärd lyckades skapa en oerhört kraftfull symbol då han förenade revolvern och knuten i sitt verk Non-Violence.
Skulpturen är långt mycket mer än ett spännande konstverk; den knutna revolvern har blivit en internationellt självklar symbol för fred som tycks vädja till mänskligheten att det avskyvärda våldet i världen måste stoppas.

Carl Fredrik Reutersvärd beskriver sin tanke bakom verket med dessa ord "Humor är det bästa verktyg vi har för att föra samman människor. När jag gjorde min fredssymbol, tänkte jag på hur viktigt det var att få med lite humor, bara för att mitt 'vapen' skulle bli symboliskt löjligt och fullständigt oanvändbart."
Redan på 1960-talet utvecklade Reuterswärd temat Mediets minne där han slog knut på olika föremål, bl. a. pennor. Non-Violence skulpturen kom att skapas som en reaktion på mordet av vännen John Lennon år 1980, och därefter har skulpturen varierats i en mängd skulpturmodeller och teckningar. En av de första tre versionerna av skulpturen köptes av Luxemburgs regering och skänktes år 1988 i gåva till FN, där den alltsedan dess haft sin rättmätiga plats framför FN-byggnaden i New York. Non-Violence är representerad på världens museer, omskriven av många och har fått en självklar plats i konsthistorien.