Ei yhteyttä palvelimeen
675
1308264

Otto G Carlsund

(Ruotsi, 1897-1948)
Otto g carlsund, sketch for a mural painting for a dining room.
Otto g carlsund, sketch for a mural painting for a dining room.
Otto g carlsund, sketch for a mural painting for a dining room.
Otto g carlsund, sketch for a mural painting for a dining room.

Sketch for a mural painting for a dining room

Executed 1928. Canvas 60.5 x 70 cm.

Jälleenmyyntikorvaus: Ei
Lähtöhinta: 

800 000 - 1 000 000 SEK

79 208 - 99 010 EUR

Vasarahinta: 
1 800 000 SEK
Alkuperä - Provenienssi

Margareta Carlsund.
Director Sven Eriksson.
Galerie Bel' Art, Stockholm.
Private collection.

Näyttelyt

Norrköpings Konstmuseum, "Otto G. Carlsund 1897-1948", 17 november 1968 - 12 januari 1969, cat no 31.
Mjellby konstmuseum, "Otto G. Carlsund och konkretfiaskot i Stockholm 1930", 13 June - 29 August 2004, cat no. 26.

Kirjallisuus

Rolf Söderberg, "Den svenska konsten under 1900-talet", 1955, illustrated p. 143.
Mjellby konstmuseum, "Otto G. Carlsund och konkretfiaskot i Stockholm 1930", Halmstad 2004, exhibition catalogue, ill fullpage in colour p. 65.
Anders Wahlgren, "Otto G Carlsund", 2021, illustrated p. 160.

Lisätietoja

Få svenska konstnärer är så mytomspunna som Otto G. Carlsund. På 1920-talet var han en av de främsta inom det internationella avantgardet i Paris. Han var mycket respekterad och hyllad av sina internationella konstnärskollegor såsom Ozenfant, Mondrian och sin läromästare Legér. Som ende svensk tilläts han delta aktivt i de intensiva konstteoretiska diskussionerna som fördes i ateljéer och barer runtom i Paris. 1920-talet var en viktig brytpunkt inom modernismen då världskriget var över och man sökte nya riktningar inom konsten. Man ville skapa en ny konst för en ny värld. I kretsen kring Legérs ateljé talade man om att skapa konst som kunde agera i samklang med den moderna arkitekturen. Offentliga och privata miljöer kunde bli nya rum för den moderna konsten. Carlsunds målningar var därför ofta tänkta kompositioner för en speciell miljö och "Utkast till muralmålning för matsal" kan ses som ett förverkligande av dessa idéer.

Otto G Carlsund föddes i St Petersburg, hans far var svensk ingenjör och hans mor var fransyska. 1924 kom Carlsund genom sin vän GAN till Paris och introducerades på "Academie Moderne". Han talade både ryska och franska och kunde agera språkrör mellan eleverna och Legér. Carlsund fick snabbt en favoriserad ställning då han var talangfull och inspirerande både som målare och teoretiker. Han blev en av grundarna tillsammans med Ozenfant till den nya rörelsen "Art Concret" och på det svenskägda galleriet "Mots et Images" i Paris hade Carlsund några kritikerrosade utställningar. Tyvärr avslutades Carlsunds konstnärsbana abrupt efter det famösa fiaskot på Stockholmsutställningen 1930 när Carlsund kom på idén att fylla café Puck med Art Concret-gruppens måleri och samlade ihop 1920-talets främsta avantgarde-konstnärer för en utställning. Utställningen blev ett fiasko under sin samtid men anses idag vara en av de mest betydande utställningarna för vårt lands konsthistoria. Därefter drog han sig tillbaka och försörjde sig som konstkritiker under många år. Först idag har hans betydelse som konstnär och banbrytare i den moderna konsten uppmärksammats. Det fåtal målningar som finns kvar i hans vitt skingrade produktion är mycket eftertraktade av samlare och muséer.

Det sena 1920-talet kom att bli en mycket avgörande tid för Otto G. Carlsund. Hans former renodlas allt mer vilket auktionens målning tydligt visar. Här har Carlsund målat med räta vinklar som överraskas av rundade former i en för Carlsund typisk lekfullhet. Formerna gifter sig med varandra och sluter sig i en fullständig symfoni. Otto G. Carlsund var en enastående skicklig på att kombinera färg och form. Hans kompositioner är utförda med en precision och elegans som inte lämnar betraktaren oberörd och de känns lika moderna idag som när de utfördes för nästan ett sekel sedan.

Tietoa ostamisesta
Lisätietoja ja kuntoraportit
Amanda Wahrgren
Tukholma
Amanda Wahrgren
Asiantuntija, moderni taite ja grafiikka
+46 (0)702 53 14 89