Ei yhteyttä palvelimeen
638
1427512

Rolf Hanson

(Ruotsi, Syntymävuosi 1953)
Lähtöhinta
250 000 - 300 000 SEK
22 000 - 26 500 EUR
23 200 - 27 800 USD
Vasarahinta
210 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Karin Aringer
Tukholma
Karin Aringer
Asiantuntija – nykytaide ja valokuva
+46 (0)702 63 70 57
Rolf Hanson
(Ruotsi, Syntymävuosi 1953)

"Runtom hus"

Signerad Rolf Hanson a tergo. Utförd 2019. Olja på pannå 110 x 135 cm.

Näyttelyt

Artipelag, Stockholm, "Retroactive", 5 juni - 28 november 2021.

Kirjallisuus

Frida Andersson och Rolf Hanson (red), Artipelags utställningskatalog nr 13, "Rolf Hanson Retroactive", 2021, avbildad sid 65.

Muut tiedot

Rolf Hanson är en konstnär med ett starkt förhållande till färgen. Han har en ypperlig förmåga att i sina målningar föra fram olika sinnesstämningar beroende på kombinationen av nyanser och ytstruktur. I många av hans abstrakta motiv finns en spänning skapad av energirika möten mellan färgfält i klara nyanser och dova mörka jordtoner. I det semiabstrakta verket ”Runtom hus” har konstnären istället byggt upp en scen bestående av ljusa strama byggnader.
Med hjälp av välarbetade färgfält och enkla linjer skapar Hanson ett bildrum där det signifikativa tecknet för ”hus”, en triangel ovanpå en kvadrat, bildar mittpunkt i målningen som även består av en bakgrund och en förgrund. Kombinationen av organiska former, suggestiva mörka färgfält och den strama arkitekturen utgör en välavvägd och skickligt utförd komposition som är typisk för konstnären.

2021 visade konsthallen Artipelag utställningen ”Rolf Hanson – Retroactive”, där auktionens målning var ett av drygt 90 utställda verk. Retroactive är den mest omfattande utställning som gjorts med Hansons konst, och inkluderade fyra decenniers verksamhet.

I samband med utställningen intervjuades Rolf Hanson av Clemens Poellinger i nr 48 av konsttidskriften Artlover, här följer ett utdrag som beskriver hans arbete med just sviten ”Runtom hus”:

”Låt oss prata om din relation till det abstrakta och föreställande. Några av dina kändaste verk, sviterna »Runtom hus» och »Runtom trappa» är mittemellan.
–En längre period målade jag enbart abstrakt. Men sedan kände jag att det inte fanns någon anledning att utesluta det föreställande. Fast det är mycket svårare att göra de abstrakta målningarna. Men där det finns föreställande element abstraherar jag dem, så man kan säga att de är semiabstrakta.
Vad är det för hus vi ser?
–Oundvikligen blandar sig det personliga, det privata och vardagslivet in i det man gör. De första husmålningarna kom till under det sista året familjen bodde i en prästgård på Mörkö. Man ser huset lite snett nerifrån så som det ser ut när man kommer på vägen. En präst på ön i början av 1800–talet kan sägas vara den som upptäckte fågelmålarna Bröderna von Wright. Via honom fick de uppdraget att dokumentera Mörkös fåglar och en av bröderna gjorde en akvarell av prästgården ifrån samma vinkel. Jag tyckte att det var ett intressant motiv och gjorde några fler målningar där huset så småningom försvinner.” […]