Ei yhteyttä palvelimeen

A KJELL HALL AND BJARNE STAVE ARM CHAIR FOR Møre Lenestolfabrikk, second halft of the 1950´s.

A KJELL HALL AND BJARNE STAVE ARM CHAIR FOR Møre Lenestolfabrikk, second halft of the 1950´s.

Stativ av björk. Stoppad sits och rygg. Grå textil.

Kulumaa.

Kirjallisuus

Modellen avbildad i Linder, Mats: "Norske Designmøbler 1940-1975", Samler & Antikbørsen AS, sid 220.

Muut tiedot

Föremålet ingår i vår julkalender - läs mer här: http://bit.ly/2gaMFBT

På senare år har norsk efterkrigstidsdesign alltmer kommit att uppmärksammas. En av förgrundsfigurerna bakom denna utveckling är designhistorikern Mats Linder, författare till bland annat "Norske Designmøbler 1940-1975".

För Bukowskis skriver Mats Linder om karmstolen "Napoli":
"Industrialiseringen begynte å gjøre sitt inntog i norsk møbelproduksjon fra begynnelsen av 1900-tallet. Men den gang var den langt fra rasjonell. I mellomkrigsårene opplevde det lille fylket Sunnmøre på Norges vestkyst en eventyrlig vekst. Møbelindustrien poppet opp i hønsehus, kjellere og naust. Ingen steder var for små. Så lenge det var tak over hodet var muligheten der.

To av gründerne var Jens E. Ekornes og Petter P. Langlo. I 1929 etablerte de Møre Kurvmøbelfabrikk i Ørsta. To år senere byttet det navn til Møre Lenestolfabrikk. Den første tiden produserte bedriften kurvmøbler, og senere ble man store på sovesofaer.

Som følge av den andre verdenskrig var det stor mangel på varer i Norge. Det førte til et stort behov av nytenking, og møbelprodusentene ble mer industrialisert. Inspirert av hva som skjedde i USA begynte Møre Lenestolfabrikk eksperimentere med nye materialer og materialsammensetninger. Lamineringsteknikken ble videreutviklet, nye limtyper kom på markedet og ulike plastmaterialer skapte nye forutsetninger for de som resten av møbelindustrien.

Møre Lenestolfabrikk var en av de første til å ta i bruk laminatproduksjonen i Norge. To av firmaets medarbeidere, Kjell Hjall og Bjarne Stave, utviklet stadig nye modeller. En av deres mest iøynefallende var Napolistolen fra omkring 1954. Den kjennes fremst for at den er med tre bein. To foran og et bak. Beinkonstruksjon i lakkert tre er enkel og tydelig definert. Setet er mykt formet i laminert tre trukket i stoff over skumplast. Det som endelig definerer stolen og gir den dets særpreg er rygg og armlene i et laminert stykke. Hjall og Stave utviklet senere flere laminerte modeller, deriblant Focus og Atlantic. I dag heter Møre Lenestolfabrikk Fora Form, og de produserer fortsatt noen av firmaets klassikere fra 1950/60-tallet."

Huutokauppa päättyi
Onko sinulla vastaava esine jonka haluat arvioituttaa? Pohjoismaiden korkeimmat loppuhinnat meidän kauttamme myytäessä. Ota meihin yhteyttä.
Lähtöhinta
2 000 SEK
Huutokauppa on päättynyt.
Tietoa ostamisesta