Ei yhteyttä palvelimeen

A LENNART CENTERWALL "REX" CEILING LAMP FOR IKEA, 1970´S.

A LENNART CENTERWALL "REX" CEILING LAMP FOR IKEA, 1970´S.

Högblankpolerad mässingsskärm. Mässingseloxerat raster.

Vähäistä kulumaa. Toimivuutta ei testattu.

Kirjallisuus

Katalog "IKEA 1972", sid 171.

Muut tiedot

Föremålet ingår i vår julkalender - läs mer här: http://bit.ly/2gaMFBT

Det sena 1960-talets belysningsmode med mässingsstativ och glaskupor hade ett par år in på 1970-talet kommit att blandas upp med nya modeller lackerade i rött, gult, orange, grönt eller brunt. Anders Pehrsson hade gjort sensation med modeller som "Tuben" och "Bumling". Denna utveckling gick hand i hand med en möbelbransch i förändring. Tack vare inte minst ny teknik presenterades stolar, fåtöljer, soffor och bord av plast och metall i grälla färger. Den kanske mest imponerande kollektionen av den nya tidens möbler återfanns i IKEA-varuhusen. IKEA hade mot 1960-talets slut gjort en omfattande satsning på plastmöbler och vid 1970-talets början presenterade möbeljätten en bred modellflora av rörmöbler.

Med detta följde också en lång rad nya lampmodeller i tidens modematerial. Ett namn som återkommer i IKEA-katalogerna vid den här tiden är Lennart Centerwall. En av hans taklampor är här utauktionerade "Rex". Modellen presenterades i katalog 1972 och erbjöds då i tre utföranden: "Vitlackerad eller blank aluminiumskärm med vitt ringraster av plast. Högblankpolerad skärm av ren mässing (bilden) med mässingseloxerat raster." Beroende på utförande var prisskillnaden stor. I vitlack kostade lampan 52 kr. I mässing var priset 175 kr. Modellen sågs följande år 1973 års katalog på sidan 161 men återfanns även i miljöbilder på sidorna 49, 59, 89 och 140.

I samma katalog visades även bordslampan "Manick" och taklampan "Multi-Mini", båda formgivna av Lennart Centerwall.

Huutokauppa päättyi
Onko sinulla vastaava esine jonka haluat arvioituttaa? Pohjoismaiden korkeimmat loppuhinnat meidän kauttamme myytäessä. Ota meihin yhteyttä.
Lähtöhinta
2 000 SEK
Huutokauppa on päättynyt.
Tietoa ostamisesta
Muiden katsomia kohteita
 Piilota
 Näytä lisää

Important Spring Sale 657

372. A Swedish 18th century Gustavian silver suger bowl with lid, marks of Wilhelm Smedberg, Karlstad 1786.
Lähtöhinta
12 000 - 15 000 SEK
Tämänhetkinen tarjous:
- SEK