Ei yhteyttä palvelimeen

Georg Pauli

(Ruotsi, 1855-1935)
Georg Pauli
(Ruotsi, 1855-1935)

Georg Pauli, Model.

Signed GP. Watercolor and pencil on paper 37,5 x 24 cm.

Not examined out of frame. Good condition.

Muut tiedot

Som konstnär inspirerades Georg Pauli (1855-1935) ständigt av nya tendenser och konströrelser. Med enkelhet tog han till sig nya strömningar, gestaltade dem på eget vis och låg alltid i tiden. Som flitig konstnär vid övergången mellan klassiskt måleri och modernismens genombrott var han oavbrutet närvarande, både som målare men även som kulturdebattör. Hans variationsrikedom och arbetslust i förening med författande tilldelade Georg Pauli en position som inflytelserik konstnär, under åren kring förra sekelskiftet.

Georg Pauli kom att bli en av de nytänkande och pådrivande konstnärerna under sin tid. Georg Pauli ansåg att konstens framtiden fanns utanför Stockholm och sökte sig därför till Paris, som från 1870-talet och framåt överglänste både München och Düsseldorf som konstmetropol i Europa. Åren i Frankrike blev befriande för Georg Pauli, som även vistades i Italien periodvis för att följa och utvecklas i äldre mästares fotspår.

I Grez-sur-Loing, hos Grezkolonin (verksam 1875-1900), ställdes Georg Pauli inför det franska friluftsmåleriet. Både penselarbetet och ljusåtergivningen fängslade honom och svenskar som Karl Nordström, Carl och Karin Larsson, August Strindberg och Bruno Liljefors.

Tillbaka i hemlandet blir Georg Pauli en given mittpunkt i den moderna svenska konsten. Från sekelskiftet och fram till 1935 spenderar Georg Pauli somrarna på Utö i Stockholms skärgård. Det är rimligt att tro att auktionens målning har inspirerats av denna plats.
Den måleriska utveckling som Georg Paulis karriär genomgår fram till 1935, är praktiskt taget förbluffande. Från akademiårens traditionella målande, via realistiska friluftsmotiv, genom nationalromantik och symbolism för att avslutas inom den förädlade kubismen.

Georg Paulis ombytlighet och multibegåvning stimulerade honom att regelbundet driva på mot nya spännande mål och konstriktningar. Hans nyfikenhet medförde att han aldrig stelnade i gamla ideal. I minnesordet i Dagens Nyheter 29 november 1935, efter hans bortgång, skrev tidningen: "Georg Pauli kunde aldrig resignera. Han kunde heller aldrig ge tappt. Därför förblev han ständigt ung, trots ålder och sjukdom.” Facit blev istället ett fängslande och mångsidigt konstnärskap.

Huutokauppa päättyi
Onko sinulla vastaava esine jonka haluat arvioituttaa? Pohjoismaiden korkeimmat loppuhinnat meidän kauttamme myytäessä. Ota meihin yhteyttä.
Lähtöhinta
15 000 SEK
Huutokauppa on päättynyt.
Tietoa ostamisesta
Ota yhteyttä
Mollie Engström
Tukholma
Mollie Engström
Avustava asiantuntija
+46 (0)70 748 22 63

Asiakaspalvelu
Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli sinulla on kysymyksiä liittyen kuljetukseen, maksuun tai muihin asioihin.

Ruotsi
Puhelin maanantai – perjantai klo 9–13
+46 8-614 08 00

Suomi
Puhelin maanantai - perjantai klo 9–13
+358-9-668 91 10

Asiakaspalvelu
 Piilota
 Näytä lisää

Contemporary Art & Design 654

108. Ernst Billgren, "Snöripa i lä" (Grouse in shelter), a glass sculpture, ed. 3/30, Kosta Boda, Sweden.
Lähtöhinta
30 000 - 35 000 SEK
Tarjoushistoria
Reilu varoitus
24 000
 
SEK
tarjouksesi
Tämänhetkinen tarjous:
24 000 SEK