Ei yhteyttä palvelimeen

Axel Petersson Döderhultarn

(Ruotsi, 1868-1925)
Axel Petersson Döderhultarn
(Ruotsi, 1868-1925)

Axel Petersson Döderhultarn, sculpture, signed. Partially painted wood, height 9-11 cm, length 5-18 cm.

Signerade Axel Petersson, "Döderhultarn. Delvis bemålat trä.

Merkityksetöntä pintakulumaa.

Muut tiedot

Axel Petersson Döderhultarn är en av landets främsta träskulptörer berömd långt utanför Sveriges gränser. På ett mästerligt och humoristiskt sätt skildrar han livet i Småland kring sekelskiftet. Döderhultarn var en självlärd snidare och är idag en av Sveriges mest kända skulptörer. Han föddes 1868 i Döderhults socken och det var efter socknen han fick namnet Döderhultarn. Hela sitt vuxna liv var han bosatt och verksam i Oskarshamn. Döderhultarn slog igenom först när han var över 40 år gammal. 1909 kom hans genombrott och då började beställningarna strömma in. Hans skulpturer köptes av privatpersoner, konstsamlare och museer och han deltog i många utställningar, både i Sverige och utomlands, bland annat i Paris, Köpenhamn, Brighton, Rom och New York.
Hans figurer är genuina karaktärer och igenkänns från fotografier på de människor Döderhultarn hade runt omkring sig. Förutom de mer välkända mänskliga gestalterna snidade han kor och hästar men även små porträttbyster i mer konventionell stil och med sandpappersslipade ytor. Han brukar beskrivas som karikatyrist men han var mer än så vilket ses med berömda figurer som den döda utmärglade hästen ”ottenbyare”. Det är några ämnen som Döderhultarn återkom till, det är grupperna dop, bröllop, begravning, auktion, beväringsmönstring, häradsrätt och en rad andra karakteristiska situationer ur allmogens liv. Han skulpterade dessa motiv gång på gång men ofta med variation i de enskilda figurerna. Prästen, auktionsutroper osv är specifika individer från konstnärens hemsocken.
Det är något genuint eget över hans konst och han skapade med sina folkkära figurgrupper en konstgärning som varar långt efter hans egen tid.

Huutokauppa päättyi
Onko sinulla vastaava esine jonka haluat arvioituttaa? Pohjoismaiden korkeimmat loppuhinnat meidän kauttamme myytäessä. Ota meihin yhteyttä.
Lähtöhinta
8 000 SEK
Huutokauppa on päättynyt.
Tietoa ostamisesta
Ota yhteyttä
Jan Ekman
Jan Ekman
Appraiser
+46 (0)70 267 09 23

Asiakaspalvelu
Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli sinulla on kysymyksiä liittyen kuljetukseen, maksuun tai muihin asioihin.

Ruotsi
Puhelin maanantai – perjantai klo 9–13
+46 8-614 08 00

Suomi
Puhelin maanantai - perjantai klo 9–13
+358-9-668 91 10

Asiakaspalvelu
Luo tili Bukowskilla
  • Aloita myyminen ja ostaminen
  • Tallenna suosikkiesineitä
  • Tallenna hakuja
Onko sinulla jo asiakastili?