Ei yhteyttä palvelimeen

Hilding Linnqvist

(Ruotsi, 1891-1984)
Hilding Linnqvist
(Ruotsi, 1891-1984)

Hilding Linnqvist, Motif from "Disa Dreams"

Signed with monogram. Panel 50 x 61 cm.

Minor scratches and stains. Surface dirt.

Muut tiedot

På 1950-talet fick Hilding Linnqvist en fantastisk beställning på en monumental målning som på flera sätt attraherade honom och gav honom en härlig utmaning helt i linje med hela hans konstnärliga verksamhet vid den tiden. Han hade skaffat sig en särskild monumentalateljé i Gröndal som gjorde det möjligt att med ett sinnrikt system av hissbara bommar hantera mycket stora beställningar. Han hade utvecklat sin teknik och det krävande skissarbetat samt skapat en grupp av hantverkare som biträdde honom.

Beställningen till "Disa drömmer" kom från den ärovördiga textilfirman Bendix, Josephson & Co som skulle fylla 100 år, deras chef Wilhelm Josephson ville till denna högtid ha en stor målning med motiv från Stockholms ström.

Centralt i motivet skildrar Linnqvist Stockholms Ström med friska fläktar som blåser över vattenytan, måsarna flaxar bland molnen och en livlig aktivitet råder vid kajen där allsköns frakttonage lastas, kanske fanns den jubilerande 100-åriga firmans gods med på båtarna. I förgrunden placerar han den drömmande flickan Disa och runt hela panoramat lindas hennes fantasifulla drömmar om textiliernas råvaror från världens alla hörn. Hilding Linnqvist nöjde sig denna gång inte bara med att måla, han låter också Disa berätta om sina drömmar i text, nedan några citat;

”Jag ligger i gräset i farmors gamla trädgård. Här är skönt och så många saker att fästa ögonen på vid rundeln i mittgången en liten pelare med silverkula av glas. Som i Lustiga huset på Gröna lund blir man bred i ansiktet när man ser sin spegelbild i den. Trädgårdsgången är kantad av skära snäckor och små statyetter av trä, målade och förgyllda sticker du upp ur grupper av penséer och förgätmigej. De föreställer Backus och Venus, en amorin med sin båge och en morian med guldfransad dräkt”.

”En het ökenvind dämpar de klara färgerna. Den ökar i styrka. Jag drivs med och tappar fotfästet i den lösa sanden. Jag flyger med en virvelvind högt upp i luften. Jag ser ett silverskepp i det blå. Men helt nära delas molnen av en stor matta i gult och rött som bäres bort av vinden. Den bär balar av bomull och där står muselmän i vita skjortor och burnuser. Mitt bland dem sitter en gammal man med skägg. Han sitter som en kung på sin tron på bomullsbalen omgiven av storvisiren och divanen. Ja, han är bomullskungen!”.

När målningen var klar beskrevs den av någon som 30-talsvitalism. Bo Lagercrantz skriver ”Tveklöst måste den räknas till Hilding Linnqvists allra mest virtuosa skapelser”. ”Disa drömmer” imponerar med sin kontrast mellan vila och livlighet, i förgrunden drömmer Disa så rofyllt, kinesen mediterar och de grekiska herdarna pysslar med sina får. Längre in i målningen vidtar den vilda ringdansen med ett myller av blommor, båtar, Stockholmsvyer och orientaliska utblickar mot fjärran länder. Koloriten är konsekvent i himlens och vattnets blå intensiva färg och det vita i moln, måsar och bomullsbalar ger en friskhet som är oändligt charmig. ”Disa drömmer” väckte stor beundran och Stockholms skoldirektion beställde en vävd version till Nytorpsskolan. Själva målningen hamnade så småningom i Tändsticksbolagets ägo i Stockholm där den glatt många besökare under åren.

Auktionens målning utgör en studie till en del av verket "Disa drömmer".

Huutokauppa päättyi
Vasarahinta
12 000
S
E
K
1 072
E
U
R
1 137
USD
Lähtöhinta
15 000 SEK
Huutokauppa on päättynyt.
Pohjahinta on saavutettu
Tehdyt tarjoukset (4 tarjousta)
4
12. heinä 18:46
12 000 SEK
3
12. heinä 17:50
10 050 SEK
2
11. heinä 10:18
5 755 SEK
1
7. heinä 20:29
5 555 SEK
Ajat ovat aikavyöhykkeen CEST mukaisia
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Mitä kuljetus maksaa?

Paketointi ja vakuutus

Kaikki lähetettävät esineet ovat vakuutettuja sekä huolellisesti ja tarkoituksenmukaisesti pakattuja uniikin esineesi suojaamiseksi.

Miten tilaan kuljetuksen?

Kun olet suorittanut maksun voit tilata kuljetusken Omat Sivut -osion kautta

Milloin esineeni toimitetaan?

Tilauksesi käsitellään 2-5 päivän sisällä toimituksen varauksesta. Saat toimitusvahvistuksen sähköpostitse, kun pakettisi lähtee Bukowskilta. Huomaathan, että kotiinkuljetuksen voi tilata vain siihen osoitteeseen, jonka olet antanut laskutusosoitteeksesi, kun maksu suoritetaan Klarnan kautta.

Ota yhteyttä
Amanda Wahrgren
Tukholma
Amanda Wahrgren
Asiantuntija, moderni taite ja grafiikka
+46 (0)702 53 14 89

Asiakaspalvelu
Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli sinulla on kysymyksiä liittyen kuljetukseen, maksuun tai muihin asioihin.

Ruotsi
Puhelin maanantai – perjantai klo 9–13
+46 8-614 08 00

Suomi
Puhelin maanantai - perjantai klo 9–13
+358-9-668 91 10

Asiakaspalvelu
Luo tili Bukowskilla
  • Aloita myyminen ja ostaminen
  • Tallenna suosikkiesineitä
  • Tallenna hakuja
Onko sinulla jo asiakastili?