Ei yhteyttä palvelimeen
84
1477519

Lena Cronqvist

(Ruotsi, Syntymävuosi 1938)
Lähtöhinta
300 000 - 350 000 SEK
26 400 - 30 800 EUR
27 900 - 32 600 USD
Vasarahinta
270 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Amanda Wahrgren
Tukholma
Amanda Wahrgren
Asiantuntija, moderni taite ja grafiikka
+46 (0)702 53 14 89
Lena Cronqvist
(Ruotsi, Syntymävuosi 1938)

"Flickor, katt och docka"

Signed Lena Cronqvist and dated 1990. Canvas 150 x 100 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Galleri Lars Bohman, Stockholm
Sivert Oldenvi Collection

Näyttelyt

Liljevalchs Konsthall, Stockholm, "Lena Cronqvist", 1994, cat. no. 186.
Göteborgs konstmuseum, Göteborg, "Lena Cronqvist. Retrospektivt. Måleri skulptur teckningar", 22 October – 30 November 1994.

Kirjallisuus

Ingela Lind, "Lena Cronqvist målningar", 1994, illustrated p. 166.

Muut tiedot

I början av 1980-talet kommer flickorna in som motiv i Lena Cronqvists bildvärld, men det är främst under åren 1990-1994 som de små flickorna dominerar motiven. Oftast är det inga snälla små flickor, som hon återger i både måleri och skulptur. De kan visserligen vid första anblicken likna idealbilder av barn. De visar sig dock snart vara nog så skräckinjagande, när de hanterar de olika föremålen som glider ut och in i Cronqvist måleri alltsedan början av 1970-talet.
Som ett eko från det förflutna spelas minnen, drömmar och förbjudna tankar upp på stora dukar. Betraktarens fantasi är det enda som sätter gränser för vad man egentligen kan tolka in i Cronqvists bildvärld, ett måleri som utmanar, upprör, kittlar och förför på samma gång som det skrämmer.
Cronqvist återvänder ständigt till barndomen och det inte helt okomplicerade förhållandet till föräldrar och syskon. Hennes målningar som föreställer små flickor befinner sig långt från Carl Larssons familjeidyll. De andas främlingskap, kluvna känslor och ibland en hänsynslöshet som vi inte brukar förknippa med barndomen. Dukarna är fyllda av småflickor: flickor som badar, flickor som leker med dockor, flickor som försöker dränka varandra. Allt detta utför de utan att röra en min. Med nyfiken blick utforskar de världen utan några vuxna närvarande. Barn kan vara grymma för att i nästa stund leka fridfullt med varandra.
Flickorna på bilden är mitt uppe i en lek. Genom den oskyldiga leken formas barnet in i vuxenvärlden, tränas för att hantera sociala situationer och relationer. Det är i psykets gränsområden som Cronqvist med så stor skicklighet rör sig. I gråzonen mellan det tabubelagda och det accepterade. Genom sin personliga konst ger hon oss allmängiltiga bilder där vi alla kan känna igen oss.