Kan inte nå servern

En modern höjdpunkt: "Ekipaget" av Nils Dardel

"Ekipaget" av Nils Dardel säljs på Modern Art + Design

Modernismens framväxt blev en uppenbarelse av något helt nytt för de svenska konstnärer som kom till Paris i början av 1910-talet. När Nils von Dardel anlände till staden blev han starkt påverkad av kubismen och pointillismen. Åren 1912-14 utgör en period som brukar kallas Senlis-perioden i Dardels måleri. Till Senlis, denna lantliga idyll norr om Paris, sökte han sig för att komma bort från storstadens larm. I staden uppehöll sig även andra konstnärer som Gustaf Hellström och Einar Jolin vilka tillsammans med Dardel kom att skapa en liten konstnärskoloni. Under denna period kom måleriet att ta sig nya former och röra sig bort ifrån kubismen och fauvismen mot en mer postimpressionistisk expressionism. Den pointillistiska fläcktekniken blir dock det som främst fascinerar Dardel och ligger till grund för de idag så berömda och betydande konstverken från 1913 respektive 1914: "Begravning i Senlis" (tidigare i Rolf de Marés samling) och "Änkedrottning Sofias begravning" (tidigare i regissör Hasse Ekmans samling).

Det väsentliga blev under perioden i Senlis att uttrycka sina känslor inför hela tillvaron istället för ögonblickets sinnesstämning som tidigare. Denna riktning är tydlig i det aktuella katalognumret som är utförd i en mer sagobetonad stil med pointillistiska och expressionistiska drag. Karl Asplund skriver: "En liknande halvverklighet har "Ekipaget", en komposition i böljande linjer och konfektfärg med en bil som liknar en kunglig kaross ur en saga."

"Ekipaget" uppvisar samma lovsång till färgerna och miljön som inspirerande Dardel under sin vistelse i Senlis. På typiskt Dardelskt manér blandas dröm, fantasi och verklighet i ett sprakande färgspel.

Verket "Ekipaget" från 1914 kommer att säljas på vårens auktion av Modern Art + Design den 12–13 maj.


Eftersökes: Modern Konst och Grafik

Bukowskis ser en ökad efterfrågan på konst och antikviteter. Bukowskis har ett stort internationellt nätverk och får återkommande förtroende att förmedla betydande konst, design och hela samlingar. Genom tryckta kataloger och omfattande marknadsföring når vi ut till kunder både i Sverige och internationellt. Vi hjälper dig att sälja till marknadens bästa priser under vårt jubileumsår. Kontakta våra specialister redan idag.


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71