Kan inte nå servern

En modern höjdpunkt: verk av Einar Jolin

Liggande modell av Einar Jolin

Åren före första världskrigets utbrott tillbringar Einar Jolin i Paris där han till en början delar ateljé och bostad med Isaac Grünewald. Tillsammans utforskar de den spännande staden vid floden Seine. De skriver in sig i Henri Matisse's moderna konstskola där de får lära sig om form och färg. Einar Jolin studerar flitigt teknik och experimenterar med färger. Han målar nakna modeller mot den kala bakgrunden i ateljén. Precis före krigsutbrottet far Jolin hem till Sverige, bara för att ordna upp ekonomin och träffa familjen, men det blir ingen återresa på flera år. Hemma fortsätter han att utveckla sina nya kunskaper från Matisse's skola.

Nils Palmgren skriver i sin bok om konstnären; "Han producerar sin ungdoms mest förfinade och sensuella modellstudier, fyllda av ljus, smäckra i byggnaden och arrangerade med raffinerat stoff behandlade accessoarer, kuddar, vävnader, blommor och tavlor. Man kan inte undgå att inför dessa unga gestalter med sina läckra karnationer erinra sig Jolins studier av orientalisk konst, särskilt persiska och indiska miniatyrer, där den melodiösa linjerytmen liksom här är något av det väsentligaste".

Den aktuella målningen, "Liggande modell", är signerad Einar Jolin och daterad 1916. Verket kommer att säljas för ett utropspris av 500 000 – 600 000 kr på Modern Art + Design den 16 juni.

Eftersökes: Modern Konst

Bukowskis ser en ökad efterfrågan på konst och design. Vi har ett stort internationellt nätverk och får återkommande förtroende att förmedla betydande konst, design och hela samlingar. Genom tryckta kataloger och omfattande marknadsföring når vi ut till kunder både i Sverige och internationellt. Vi hjälper dig att sälja till marknadens bästa priser under vårt jubileumsår.

Kontakta våra specialister:


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89