Kan inte nå servern

Bo von Zweigbergk, "Malmö hamn"

Bo von Zweigbergk, "Malmö hamn", signerad Z. och daterad -22. Utropspris: 250 00 – 275 000 kr

En av vårens många höjdpunkter

Bo (E:son) von Zweigbergk studerade under slutet av 1910-talet på Carl Wilhelmsons målarskola i Stockholm. Året 1921 var ett mycket viktigt år för eftersom det var då han började måla kubistiskt påverkad av Gösta Adrian-Nilsson. En kubism som är abstrakt och figurativ på en och samma gång med en palett av klara, starka färger, gärna flammande orange, nyponrött, grönskande grönt och glödande gult. Under en kort, men intensiv period skapar Bo von Zweigbergk några av 1920-talets bästa svenska målningar med en renhet och estetik som har få motsvarigheter. Han skalar bort allt onödigt och förebådar purismen på 1930-talet på ett fascinerande sätt och blir en förebild för bland andra Torsten Jovinge, Wilhelm Wik och Helge Linden. Tillsammans med Agnes Cleve, John Jon-And och Torsten Jovinge tillbringar han en kort period i södra Frankrike, där de bildar en liten skandinavisk koloni i Cagnes-Sur-Mer som logerade på pension Bellevue. De skapar där en skandinavisk purism som de blir ensamma om. I von Zweigbergks fall en futuristisk purism som är dynamisk och knyter an till GANs kubism, men med en intensivare palett. Konsthistorikern B.O. Österblom kallade hans kubism ”en sorts futurism byggd på rytmiska kontraster”.

Auktionens målning föreställer Malmö hamn och är ett utmärkt exempel på von Zweigbergks personliga förmåga att skildra välkända stadsmiljöer med en konstnärs blick, där färg och form tillsammans är det allra viktigaste för att få fram platsens själ. Målningen är ett av Bo von Zweigbergks tidigare verk, utförd 1922 före hans vistelse i Frankrike.

Kvällssolen färgar himlen helt gul, vilket också avspeglar sig i hamnens vatten. Vid kajen ligger två skutor: en mindre där de orangeröda seglen är på väg att halas och en större skuta, vars master har fått samma kraftiga orange färg. Byggnadernas fasader ligger i skugga och är alla gråmålade i stark kontrast till de varma gula färgfälten. Den vänstra byggnaden är det monumentala Posthuset med sina karakteristiska genombrutna hörntornskupoler. Posthuset ritades av den kände arkitekten Ferdinand Boberg och stod klart 1906. Med sina massiva mörkröda tegelfasader räknas det som ett av de främsta exemplen på nationalromantiken i Sverige. Boberg själv ansåg det vara ett av hans bästa arbeten. I von Zweigbergks målning har de tegelröda murarna skuggats grå och byggnadens detaljer har fått stryka på foten till förmån för de rena linjerna och hela formerna. Dock känns tornets gröna kopparhuv tydligt igen. Hamnen ligger helt öde, inte en människa syns i bilden, trots att det är en storstad som skildras. Gatorna är tomma och skutorna tills synes övergivna. Tillsammans med det gula, täta ljuset framkallas en närmast overklig känsla av stillhet. Malmö hamn är ett utmärkt exempel på von Zweigbergks personliga förmåga att skildra välkända stadsmiljöer med en konstnärs blick, där färg och form tillsammans är det allra viktigaste för att få fram platsens själ.

Bo von Zweigbergk omkom tragiskt i en tågolycka i Göteborg redan 1940. Flera postuma utställningar anordnades till hans minne, bland annat på Konstnärshuset i Stockholm, i Gävle och i Göteborg.


Eftersökes: Modern konst

Bukowskis ser en ökad efterfrågan på konst och design. Vi har ett stort internationellt nätverk och får återkommande förtroende att förmedla betydande konst, design och hela samlingar. Genom tryckta kataloger och omfattande marknadsföring når vi ut till kunder både i Sverige och internationellt. Vi hjälper dig att sälja till marknadens bästa priser under vårt jubileumsår.

Kontakta våra specialister:


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89