Kan inte nå servern

Jubileumsauktioner på Bukowskis - Helene Billgren

Bukowskis presenterar "Little Rock" av Helene Billgren på höstens jubileumsauktion Contemporary Art & Design.


Auktionens verk ”Little Rock” ställdes först ut på det som kom att bli Helene Billgrens stora genombrottsutställning på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm våren 2009. Utställningen hette ”Free Kitten” och målningen ”Little Rock” var avbildad på vernissageinbjudan. Enligt uppgift var Helene Billgrens häst döpt till "Little Rock" och titeln kan ses som en hyllning till den. Vid tiden för målningens tillkomst var Helene och Ernst Billgren fortfarande ett par, och det är därför inte särskilt förvånande att baksidan av målningen har spår från Ernst Billgrens pensel.

Helene Billgrens första stora retrospektiv gjorde hon 1999 på Färgfabriken i Stockholm och ytterligare en på Borås konstmuseum 2012. Förra året gjorde hon ännu en stor utställning med verk från hela sin karriär på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. "Faran är över" var titeln på utställningen som pågick senhösten 2019.

Jessica Kempe recenserade utställningen i Dagens Nyheter och skrev då följande rader om Billgrens personliga och lysande måleri:

”Det är i Liljevalchs tre, teatralt belysta mittensalar som måleriet utspelar sig. På knappt meterstora pannåer, hängda i långa rader bildar de en slags expedition. En visuell följetong. Jag följer den med stigande fascination och många frågor.

Vad består Helen Billgrens hisnande måleri av? Varför blir det så bra? När blir det inte lika bra? Och vad hände med bilden av flickan – hos Helene Billgren alltid förbunden med djuret, i synnerhet med hästen.

Jo, flickgestalten är kvar i måleriet. Det är hon som guidar rakt ut mot månglagrat skimrande berg, gudomliga ljusskyar, mörka dalar, svepande färgvirvlar och stadshägringar. Hon syns nästan alltid bakifrån. Ofta i målningens nedre kant, som stod hon på tröskeln till äventyret. Ibland figurerar hon i landskapets mitt med färg upp till knäna. Det händer att hon gör sällskap med andra hästflickor.

Vad gör hon där? Hon tycks vara på besök i konsten. En vägvisare som betraktar det som betraktaren betraktar. Och samtidigt en visuell hjälpbild som ger kvinnan frihet och tillåtelse att stuva om i det romantiska landskapsmåleriet – mannens kanske heligaste uttrycksform.

För visst är Helene Billgrens flicka också en yngre syster till konstnären Caspar David Friedrichs manliga vandrare som ensam skådar ut över en önsketänkt ointaglig natur.

Men när flickan i målningen ”Dirdleland” pryder naturen med en rosett, står hon även i förbindelse med andra bortvända kvinnogestalter i Dick Bengtssons, Karin Mamma Anderssons och Ernst Billgrens konst. Och nog är Helene Billgrens flicka även en andlig släkting till Rita Lundqvists flickprästinnor som på sina utflykter tycks stå i förbund med naturens hemligheter.

[…] Kanske är det just kombinationen av abstrakt, konkret och föreställande måleri som får Helene Billgrens bildvärld att svindla. Genom de tunna ytskikten, ibland lent skrubbade, lyser grunden igenom. Under och bakom väntar alltid något nytt – eller igenkänt.

Det är ett mixat samtidsmåleri utan egentligt namn som länge utvecklats av de konstnärer som nämnts här, men också av namn som Peter Doig, Jarl Ingvarsson och Andreas Eriksson. I den här traditionen har Helene Billgren funnit sin alldeles egna, unika fåra.”. Dagens Nyheter 2019-10-19


Till verket >


När är det visning och auktion?

Contemporary Art & Design
Visning: 5 – 9 november, Berzelii Park, Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17

Auktion: 10 november med start kl. 11.00, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Katalog online 28 oktober

Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen>


Vid frågor eller för konditionsrapporter kontakta våra specialister


Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61