Kan inte nå servern
79
1257017

Helene Billgren

(Sverige, Född 1952)
Utropspris
80 000 - 100 000 SEK
7 100 - 8 870 EUR
7 410 - 9 260 USD
Klubbat pris
65 000 SEK
Omfattas av följerätt

Enligt lag betalar köparen en konstnärsavgift för detta konstverk. Avgiften är som högst 5%. Ju högre försäljningspris desto lägre procentsats. För mer information kring denna lag:

I Sverige: BUS
I Finland: Kuvasto och följerätt och Kuvasto

Köpinformation
Bildrättigheter

Konstverken i denna databas är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Konstverken återges i denna databas med licens av Bildupphovsrätt.

För konditionsrapport kontakta specialist
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Helene Billgren
(Sverige, Född 1952)

"Little Rock"

Signerad Helene Billgren och daterad 08 a tergo. Pannå 82 x 74 cm.

Proveniens

Angelika Knäpper Gallery, Stockholm.

Utställningar

Liljevalchs konsthall, Stockholm, ”faran är över”, 11 oktober – 8 december 2019.
Borås konstmuseum, "Helene Billgren - The End", 20 oktober 2012 - 13 januari 2013.
Angelika Knäpper Gallery, Stockholm, "Free Kitten", 19 mars - 19 april 2009.

Litteratur

SAK, Borås konstmuseum, "Helene Billgren, The End", 2012, avbildad helsida sid. 49.

Övrig information

Auktionens verk ”Little Rock” ställdes först ut på det som kom att bli Helene Billgrens stora genombrottsutställning på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm våren 2009. Utställningen hette ”Free Kitten” och målningen ”Little Rock” var avbildad på vernissageinbjudan. Enligt uppgift var Helene Billgrens häst döpt till "Little Rock" och titeln kan ses som en hyllning till den. Vid tiden för målningens tillkomst var Helene och Ernst Billgren fortfarande ett par, och det är därför inte särskilt förvånande att baksidan av målningen har spår från Ernst Billgrens pensel.

Helene Billgrens första stora retrospektiv gjorde hon 1999 på Färgfabriken i Stockholm och ytterligare en på Borås konstmuseum 2012. Förra året gjorde hon ännu en stor utställning med verk från hela sin karriär på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. "Faran är över" var titeln på utställningen som pågick senhösten 2019.
Jessica Kempe recenserade utställningen i Dagens Nyheter och skrev då följande rader om Billgrens personliga och lysande måleri:
”Det är i Liljevalchs tre, teatralt belysta mittensalar som måleriet utspelar sig. På knappt meterstora pannåer, hängda i långa rader bildar de en slags expedition. En visuell följetong. Jag följer den med stigande fascination och många frågor.
Vad består Helen Billgrens hisnande måleri av? Varför blir det så bra? När blir det inte lika bra? Och vad hände med bilden av flickan – hos Helene Billgren alltid förbunden med djuret, i synnerhet med hästen.
Jo, flickgestalten är kvar i måleriet. Det är hon som guidar rakt ut mot månglagrat skimrande berg, gudomliga ljusskyar, mörka dalar, svepande färgvirvlar och stadshägringar. Hon syns nästan alltid bakifrån. Ofta i målningens nedre kant, som stod hon på tröskeln till äventyret. Ibland figurerar hon i landskapets mitt med färg upp till knäna. Det händer att hon gör sällskap med andra hästflickor.
Vad gör hon där? Hon tycks vara på besök i konsten. En vägvisare som betraktar det som betraktaren betraktar. Och samtidigt en visuell hjälpbild som ger kvinnan frihet och tillåtelse att stuva om i det romantiska landskapsmåleriet – mannens kanske heligaste uttrycksform.
För visst är Helene Billgrens flicka också en yngre syster till konstnären Caspar David Friedrichs manliga vandrare som ensam skådar ut över en önsketänkt ointaglig natur.
Men när flickan i målningen ”Dirdleland” pryder naturen med en rosett, står hon även i förbindelse med andra bortvända kvinnogestalter i Dick Bengtssons, Karin Mamma Anderssons och Ernst Billgrens konst. Och nog är Helene Billgrens flicka även en andlig släkting till Rita Lundqvists flickprästinnor som på sina utflykter tycks stå i förbund med naturens hemligheter.
[…]
Kanske är det just kombinationen av abstrakt, konkret och föreställande måleri som får Helene Billgrens bildvärld att svindla. Genom de tunna ytskikten, ibland lent skrubbade, lyser grunden igenom. Under och bakom väntar alltid något nytt – eller igenkänt.
Det är ett mixat samtidsmåleri utan egentligt namn som länge utvecklats av de konstnärer som nämnts här, men också av namn som Peter Doig, Jarl Ingvarsson och Andreas Eriksson. I den här traditionen har Helene Billgren funnit sin alldeles egna, unika fåra.”
Dagens Nyheter 2019-10-19

Konstnär

Helene Billgren, svensk bildkonstnär. Utbildad på Konsthögskolan Valand 1982-1987. Kvinnan, hemmet och familjen står i centrum i Helenes konstnärskap. Hon intresserar sig för det vardagliga och hon förvandlar vardagen till konst på sitt eget sätt. Gamla saker och kläder återanvänds till någonting annat, de får ett nytt liv i Helenes konstvärld. Under senare tid har hon intresserat sig för, och samlat på mönster, prydnadsföremål och symboler som vi omger oss med kring jul. Hon ändrar, broderar, skriver, tecknar och sätter ihop dem på oväntade sätt. De får en ny funktion, ett nytt utseende och ändrad betydelse.

Läs mer