Kan inte nå servern

Fantastiska skulpturer av Carl Milles på Important Spring Sale


Carl Milles Paulus bländas


Motivet är Paulus omvändelse då han på sin väg till Damaskus träffades av en kraftig ljusstråle, bländades och föll från hästen. Den dramatiska berättelsen om när han ser Jesus och hans kristna omvändelse skildras i Apostlagärningarna.



Utforska skulpturen



Carl Milles Skridskoprinsessan


Skridskoprinsessan är en fartfylld, livsglad skridskoåkande flicka, armarna är utsträckta och den korta kjolen svänger i en piruett. Carl Milles skapade denna brons år 1949 efter att ha sett en skridskoåkande flicka i Rockefeller Plaza i New York. Han blev så förtjust i hennes rörelser att han försökte fånga dem i brons. Skulpturen har inte mycket gemensamt med Milles tunga teman som Människan och Pegasus eller "Guds hand" som tillkom samtidigt.
Skridskoprinsessan återfinns exempelvis på Millesgården.



Utforska skulpturen



Carl Milles Europa och Tjuren


Redan 1921 fick Carl Milles i uppdrag att utföra en stadsbrunn till stora torget i Halmstad. Halmstad hade genom en donation fått medel till en fontänskulptur och en tävling utlystes. De inkomna bidragen höll inte måttet så de styrande vände sig direkt till Milles. Valet av motiv stod klart för Milles tidigt för till sin hustru Olga skrev han i juni 1921: "Halmstadsherrarna blevo mycket förtjusta i Tritonbrunn med Europa och Tjuren". Det dröjde dock fem år innan han var nöjd med det slutgiltiga utförandet och den monumentala brunnen "Europa och tjuren" kom på plats. Motivet hämtade Milles från den antika mytologin - den feniciska prinsessan Europa fördes bort över havet av guden Zeus som förvandlat sig till en tjur. I skulpturgruppen "Europa och Tjuren", som egentligen var avsedd att ses från långsidorna, har Milles fångat kontrasten mellan den tunga, kraftfulla tjuren och den graciösa, svävande kvinnofiguren, mellan den maskulina kraften och det kvinnliga behaget.



Utforska skulpturen


När är det visning och auktion?

Visning 27 maj – 1 juni, Berzelii Park 1, Stockholm.
Auktion 2 – 4 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm.
Öppet mån–fre 11 – 18, lör–sön 11 – 17.
[[Läs mer om auktionen och utforska katalogen]](/auctions/633/home)


Vid frågor eller för konditionsrapporter kontakta våra specialister


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Carl Barkman
Stockholm
Carl Barkman
Chefsspecialist Fine Art och antikviteter
+46 (0)708 92 19 71
Lisa Gartz
Stockholm
Lisa Gartz
Ansvarig specialist silver
+46 (0)709 17 99 93