Kan inte nå servern

En hittills okänd akvarell av Mondrian från 1904 säljs på Modern Art + Design 17–18 maj


Piet Mondrian

”Ladugårdsdörrar i Brabant”


Till verket


RKD – Netherlands Institute for Art History har upptäckt en hittills okänd akvarell av Mondrian från 1904. Verket ”Barn doors of a Brabant farm building” kom fram när Bukowskis vände sig till RKD med frågan om det var ett verk av Piet Mondrian. RKD har nu bekräftat att verket verkligen är utfört av konstnären. Akvarellen föreställande ladugårdsdörrar målades av Mondrian 1904, under en vistelse i Brabant, ett område i södra Nederländerna.
Verket köptes omkring 1910 av en bror till Mondrians dåvarande fästmö, som senare tog verket till Sverige.



› Mondrian med sin fru, Gretha Heijbroek, c. Oktober 1911. Credit: Collection RKD – Netherlands Institute for Art History


Det är fantastiskt att få förtroendet att sälja ett nyckelverk av Piet Mondrian från den viktiga perioden som förebådar hans non-figurativa oeuvre


Lena Rydén, Chef konst, specialist modern konst


Ladugård i Nistelrode
Det var Albert Pieter van den Briel som tog med sig sin vän Mondrian till Brabant 1904, där han själv arbetade som jordbruksingenjör för Nederlandse Heidemaatschappij. Mondrian vistades det året i byn Uden och målade på olika platser i området, bland annat Veghel och Nistelrode. På den sistnämnda platsen kan Ladugårdsdörrar i Brabant ha utförts.

Verket visar en del av ett stall med två trädörrar i en modern komposition. Halmtaket i övre delen är starkt beskuret, på gården pickar några höns och till höger syns ytterligare en lagård. Tack vare korrespondens från Van den Briel vet vi att Mondrian utförde ett verk i huvudsakligen rödbruna nyanser med kontrasterande färger i vitt och blått. Detta stämmer överens med denna nyupptäckta akvarell där blå och vita accenter är synliga i takpannorna, tegelstenarna och ladugårdsdörrarna. Genom att skickligt använda sig av röd och svart krita, gouache och akvarell skapade Mondrian en komposition med tydliga ytor. Denna akvarell är en av höjdpunkterna bland de nästan trettio målningar, teckningar och akvareller som Mondrian utförde i Brabant.



Verkets betydelse i Mondrians oeuvre
Van den Briel skrev senare bland annat att Mondrian i Brabant 'utförde åtskilliga studier av lador med fyrkantiga dörrytor, i olika kompositioner och färger. […] Det skulle vara […] av stor betydelse, med tanke på den kommande non-figurativa perioden, om några av dessa studier från fasen innan, kunde återfinnas”. Två andra verk med samma ladugårdsdörrar, en blyertsteckning och en oljestudie ingår i Kunstmuseum Den Haags samling. I synnerhet var likheterna med oljestudien av stor betydelse för att fastställa det nyupptäckta verkets äkthet. Mondrian gjorde regelbundet flera studier av samma ämne på plats, ofta i olika tekniker. Han bearbetade sedan skisserna till färdiga målningar i sin ateljé. Om akvarellen är gjord utomhus eller i studion är fortfarande oklart. Det är den mest detaljerade av de tre kända motiven av ladan. Takpannorna, tegelstenarna och frigående hönsen i akvarellen går att känna igen från andra verk.



Proveniens
Verket köptes troligen mellan 1905 och slutet av 1911 av Marius Johannes Heijbroek, en bror till Gretha Heijbroek. Mondrian var kort förlovad med denna köpmansdotter från Amsterdam hösten 1911. Familjen Heijbroek förvärvade olika verk av konstnären, inklusive den monumentala Zon, Kerk in Zeeland från 1909 - 1910, som nu finns på Tate Modern i London. 1933 emigrerade Marius Johannes Heijbroek till Sverige, där hans hustru kom ifrån, och tog med sig akvarellen. Den förblev i familjens ägo till 1970, då den skänktes till en svensk familj 1970, där den sedan dess har gått i arv inom familjen. Verket kommer att säljas på Modern Art + Design 17-18 maj 2022.


Catalogue raisonné
Akvarellen kommer genom RKD att upptas i den digitala catalogue raisonné, som publicerades online 2017 på catalogue.pietmondrian.nl i väntan på Mondriaan Edition-projektet. Denna catalogue raisonné innehåller den mest aktuella informationen om Mondrians verk. Senare i år kommer RKD att presentera en uppdaterad version av catalogue raisonné för att hedra Mondrians 150-årsdag. Den kommer att inkludera det aktuella verket och fem andra nyligen upptäckta verk av Mondrian. Förutom Barn doors of a Brabant farm building är det Stilleven met judaspenning en koperen schaal (1901), Wasvrouw nabij een beek (ca. 1902), två barnporträtt som nyupptäcktes i förra veckan från 1907-1908 och White Christmas Roses (1923), som upptäcktes 2020 på en auktion i New York.


För förfrågningar & konditionsrapport Kontakta kategorispecialist


Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71