Kan inte nå servern

Alexander Roslin - Den främste porträttören


Important Winter Sale presenterar


Alexander Roslin - Med förmåga att porträttera det flärdfulla


Alexander Roslin föddes år 1718 i Malmö och var son till stadsläkaren Hans Roslin och Katarina Wertmüller. Han påbörjade sin konstnärliga bana, efter att först ha ägnat sig åt studier i skeppsbyggarlära, som elev till amiralitetstecknaren Lars Ehrenbill. Studierna fortsatte sedan i Stockholm hos hovporträttören Georg Engelhard Schröder och därefter spenderade han några år vid hovet i Brandenburg-Culmbach samt rundresor i Italien. År 1752 kom han till Paris och fick bland annat bistå den franske hovmålaren Boucher då denne avbildade kungens älskarinna Madame de Pompadour.

År 1753 invaldes Roslin i den franska konstakademien och representerades på Parissalongen samma år med inte mindre än fem porträtt. Därmed inleddes en lysande karriär i den stad Roslin alltid drömt om, och sällan har en utländsk konstnär så snabbt slagit igenom och vunnit de konstälskande parisarnas hjärtan.

Som en av sin tids mest framstående stoffmålare fick Roslin mängder av uppdrag och tilldelades en statlig pension samt konstnärsbostad i Louvren. De goda svensk-franska förbindelserna vid denna tid och fina rekommendationsbrev från bland annat hovet i Parma öppnade dörrar till den franska societeten.





Från år 1773 ändrade han sin signatur Roslin le Suédois till Chevalier Roslin med anledning av att han tilldelats Vasaorden.

Bland Roslins modeller fanns ämbetsmän, konstnärsvänner och kungligheter. Han var porträttören på modet och hans framgång låg i hans förmåga att fånga de flärdfulla dräkterna med den fulländade återgivningen av plymer, spetsar och sidentygernas fall. Hans pensel fångade ljusreflexernas spel inte bara i tidens påkostade och skimrande tyger utan även i hud, glittrande ögon och rosiga kinder. Han var en skicklig karaktärsskildrare och med skärpa och utsökt finess avbildade han tidens inflytelserika personer.

Efter återbesök i Sverige där han bland annat målade av medlemmar av den svenska kungliga familjen var han i Sankt Petersburg, Warszawa och Wien för att sedan återvända till Frankrike. Alexander Roslin avled i sitt hem på Louvren sommaren 1793.


Till samtliga verk av Roslin
Utforska hela katalogen


Important Winter Sale
Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.






Porträtt av Henriette Agathe Rose Foâche


Detta förtjusande porträtt av Madame Henriette Agathe Rose Foäche (1754-1812) målade Alexander Roslin 1785 som replik till ett tidigare porträtt av damen ifråga, som han själv utfört 1780 i samband med hennes giftermål med den franske kungens personlige sekreterare och rådgivare Pierre Stanislas Foäche (1737-1806). Redan 1771 hade Roslin porträtterat Monsieur Foäche och det första av de två damporträtten hade beställts för att utgöra pendang till det.


Utropspris: 600 000 - 800 000 SEK

Till porträttet




Porträtt av Arthur och Antoinette Agathe Montaudoüin de Launay

Katalognr 619 och 620, som ursprungligen har ingått i en fransk samling, är ett par och föreställer "Arthur och Antoinette Agathe Montaudoüin de Launay", en mycket framgångsrik köpmans- och rederisläkt.

Utropspris 700 000 - 800 000 SEK respektive 300 000 - 400 000 SEK

Till porträtten






Porträtt av ung kvinna i pärlemogrått klänningsliv i sidenbrokad med blommönster och syrenfärgade band


Det aktuella porträttet av en okänd dam är sannolikt utfört på 1780-talet då Roslin var på höjden av sin konstnärliga bana. I porträttet har Roslin fångat ljusreflexernas spel inte bara i tidens påkostade och skimrande tyger utan även i hud, glittrande ögon och rosiga kinder. Han var en skicklig karaktärsskildrare och med skärpa och utsökt finess har han fångat den unga damens personlighet och skapat ett intagande porträtt.



Utropspris: 600 000 - 800 000 SEK

Till porträttet







Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Johan Jinnerot
Stockholm
Johan Jinnerot
Specialist konst och äldre måleri
+46 (0)739 400 801
Lisa Gartz
Stockholm
Lisa Gartz
Ansvarig specialist silver
+46 (0)709 17 99 93
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39