Kan inte nå servern

Specialistens val – Eva Seeman berättar om sina favoriter från Modern Art + Design

Specialistens val Eva Seeman


Vi har talat med Eva Seeman, Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design som berättar om utbudet på vårens Modern Art + Design. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot på vårens Modern Art + Design?

– Vårens auktion innehåller höjdpunkter inom flera av designavdelningens kategorier. Glasavdelningen inleder med en praktpjäs av Ellen Meyer och ett vackert slottsglas av Simon Gate. Keramikavdelningen är fullmatad med välkända keramiker så som Kåge, Friberg, Lindberg och Stålhane likväl som monumentala skulpturer av Hans Hedberg. Avdelningen "Möbler och Konsthantverk" uppvisar, förutom attraktiva möbler av Josef Frank, även andra goda representanter från det tidiga 1900-talets stora formgivare som Bergsten, Hjorth och Malmsten. Avdelningen inkluderar likväl en liten samling med Carl-Axel Ackings egna möbler.
Utöver ovannämnda har vi separata avdelningar med delar ur den mångkunnige, akademikern Rolf Walters samling, en avdelning med Otto Schulz formgivning för Boet och sist men inte minst den stora samlingen belysning från Hans-Agne Jakobssons tidiga produktion. Modern Art & Design presenterar även en stor och rik avdelning med designersmycken där namn som Torun Bülow Hübe, Ibe Dahlquist, Kristian Nilsson med flera är representerade.

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning.
Maila mig gärna om ni har frågor.

När är det visning och auktion?

Visning: 11 – 15 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Live Auktion: 16 – 17 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen






Ellen Meyer Vas, Reimyre, 1914


Ellen Meyer var länge tämligen okänd som förlagstecknare på Reijmyre och endast ett fåtal av hennes signerade föremål har under åren dykt upp i offentligheten. Denna vas är en ovanligt stor praktpjäs i överfångsteknik.


Till vasen






Stig Lindberg Vas, Gustavsbergs studio


Många av oss har någon typ av favorit bland Stig Lindbergs digra oeuvre. Något jag uppskattar mycket är hans stengods från 1950-talet med ristade dekorer på ytan, ofta med berättande motiv. Denna vas har den typiskt fina turkosblå glasyren och är rikt dekorerad med både byggnadsdetaljer och olika djur.


Till vasen






Josef Frank Skåp, Firma Svenskt Tenn


Efter att de senaste säsongerna uppnått världsrekord för de två skåpen av Josef Frank, "Apskåpet" (sålt för 4 625 000 SEK) och "Plan de Paris à vol d'oiseau” (sålt för 3 613 750 SEK) har vi denna auktion nöjet att inkludera ännu ett ovanligt skåp av Josef Frank. Detta galanta skåp beställdes av grevinnan Elsa von Rosen och är tapetserat med ett ljust chintztyg dekorerat med stora blomsterkorgar. Elsa von Rosens skåp är sannolikt en specialbeställning av skåpet med modellnummer 522. Modell 522 formgavs under åren 1934-1935 och är betydligt mindre till storleken.


Till skåpet från Firma Svenskt Tenn




Carl Malmsten Sideboard, sannolikt firma David Blomberg


Auktionen presenterar ett stort urval av Carl Malmstens design. Bland Malmstens tidiga Swedish Graces-verk kan man hitta detta vackert målade konsolbord från 1926. Just detta sideboard ingick ursprungligen i ett möblemang som skulptören Carl Milles beställde av Malmsten till bostaden i USA.


Till sideboard






Vivianna Torun Bülow-Hübe Collier och örhängen


Slutligen detta mycket speciella smyckesgarnityr av Vivianna Torun Bülow Hübe. Detta ovanliga halssmycke och örhängen har burits av den svenska artisten och jazzikonen Alice Babs. Smyckena uppvisar det typiska för Bülow Hübe, hennes ständiga sökande efter nya kompositioner. Halssmycket är tillverkat av svarta läderband, svarta glaspärlor samt små silverkläppar. Både colliern och örhängena är ostämplade och det beror sannolikt på att det inte finns plats att stämpla dem.


Till smyckena


Kontakta våra specialister


Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Christopher Stålhandske
Stockholm
Christopher Stålhandske
Ansvarig specialist mattor, textilier och Islamiskt konsthantverk
+46 (0)708 19 12 58
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Fredrik Karlsson
Stockholm
Fredrik Karlsson
Specialist Smycken
+46 (0)767 81 06 06