Kan inte nå servern

Bukowskis presenterar tre betydande verk av Carl Larsson på Important Spring Sale

Carl Larsson, "Vårflod/Översvämning"

I Sundborn i Dalarna svämmade floden årligen över på våren. I den aktuella målningen "Vårflod/Översvämning" från 1902 har Carl Larsson fångat fenomenet och låtit den rama in denna ömsinta familjeskildring. Medan hustrun Karin sitter på en stol med Torbjörn i knät springer döttrarna runt och utforskar översvämningen. Vattnet har skapat en tillfällig ö där familjen kan njuta av vårsolens värme.

Familjen och naturen är två återkommande teman i Carl Larssons konstnärskap och i "Vårflod/Översvämning" ser vi honom mästerligt utforska båda. Carl Larsson började på allvar med sina familjeskildringar 1889 när han flyttade in med familjen i stugan Lilla Hyttnäs i Sundborn utanför Falun. Under de tio kommande åren skulle familjen ha en bostad både i Stockholm och i Sundborn. I Stockholm jobbade Carl Larsson med stora beställningsverk så som Nationalmuseums väggmålningar medan han i Sundborn ägnade sig åt att skildra sin direkta omgivning och människorna omkring honom.

Naturen som motiv hittade Carl Larssons långt tidigare i karriären, nämligen under sina unga år i Frankrike. Mellan åren 1882-1885 bodde han i byn Grez-sur-Loing tillsammans med andra svenska och skandinaviska konstnärer och tillsammans utforskade dem det nya landskapsmåleriet som hade växt fram i Frankrike under 1800-talets andra hälft. När han kom tillbaka till Sverige skrev han att han nu "gett stora famnen åt naturen […] Den ynglande, brunstiga gjorden skall nu bli föremålet för mitt måleri”.

"Vårflod/Översvämning” är en kärleksförklaring till både familjen och naturen. Samtidigt som han skildrar Karins kärlek till Torbjörn och döttrarnas vitala nyfikenhet fångar han även vårens brunstiga växtlighet med dess ståtliga björkar och porlande vatten.


Verket säljs på Important Spring Sale.
Utrop 3 000 000 - 5 000 000 SEK.

Visning: 8–13 juni, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Auktion: 14–16 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Till verket


Carl Larsson, "Gumman i Maj månad"

Carl Larsson köpte 1897 gården Spadarvet i Sundborns socken och står hädanefter i prästbetyget som ”artist och lantbrukare”. Spadarvet var granngården till Lilla Hyttnäs i Sundborn där Carl Larsson bodde. Han köpte gården och lät rättarparet Johan och Johanna, bedriva lantbruk åt honom och den växande familjen. I köpet, som delvis finansierades av inkomsten från Nationalmusei-freskerna ingick stugan Kartbacken där Carl Larssons föräldrar flyttade in. En romantisk dröm sedan ungdomen var uppfylld och för Carl Larsson hade förvärvet av Spadarvet en symbolisk betydelse.

Flykten från landsbygden mot städerna och utvandringen till Amerika hade framkallat en motrörelse av romantisering av det gamla bondesamhället. Konstnärer och skalder, som efter några år på kontinenten flyttat hem till Sverige igen, sökte sig ut från städerna till naturen. För Stockholmarna tog sig denna romantik ett uttryck i Skansen som grundades av 1891 av Arthur Hazelius. Carl Larssons inställning till den snabba utvecklingen av det moderna samhället blev alltmer konservativ och han fastslog att bondekulturen representerade samhällets fasta grund och ur jorden skulle den nationella styrkan hämtas. I serien akvareller ”Spadarvet – mitt lilla lantbruk” som utkom 1906 hyllas den svenske bondens arbete.

I den färgstarka akvarellen ”Gumman i Maj månad” ser vi den åldrade Kersti Kvarnberg, ofta kallad Mor Kersti, som med hjälp av sina käppar tar sig fram på gårdsplanen framför det kombinerade brygghuset och bagarstugan på Spadarvet. Mor Kersti var rättarhustru på Spadarvet och är som ofta avbildad i sin Boda-dräkt. Den röda färgen i förklädet harmoniserar med det faluröda brygghuset. De komplementblå färgen i detaljerna i hennes klädnad återkommer i trappräcket och i den blå dörren dekorerad med en blomsterkrans som inramar texten "Färdig Suzanne-Dagen 1906".

Mor Kersti förekommer i flera av Carl Larsson verk, bl. a. "Nu är det jul igen" från 1906 där Mor Kersti tar plats i förgrunden där hon satt sig till rätta på kanten av öppna spisen. I ”Frukost i det gröna” från 1910–1913 tar hon sig fram mellan björkarna med hjälp av sina två käppar. I akvarellen ”Mor Kersti / Mitt nordiska museum” från 1910, publicerad i ”Åt solsidan”, möter vi henne när hon mödosamt tagit sig upp på andra våningen i Spadarvets mangårdsbyggnad. I auktionens målning tittar Mor Kersti fram bakom björkstammen med en vaken och intresserad blick. Kroppshållningen speglar trädets form. Mor Kersti var en viktig del av livet på Spadarvet, i samklang med naturen.


Verket säljs på Important Spring Sale.
Utrop 2 000 000 - 2 500 000 SEK.

Visning: 8–13 juni, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Auktion: 14–16 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Till verket


Carl Larsson, ”Gården i Sundborn”

Sommaren 1892 blev regning och kall för Carl Larsson och familjen i Sundborn. Så här beskriver konstnären det:

”Och så frågar Ni om 'skörden'! Oj oj oj, det är bara ynk! [...] Fy tusan vilken sommar! Dagarna ramla undan, den ena lik den andra. På morgonen hoppar man i sjön, äter sin havregröt och tittar på varenda blomma och vartenda blad på egendomen, om de vuxit på natten. Så med staffli och grej ut till motiv. Så middag halv 2. Så rita en illustration till kl. 5 Då kommer skvalt-kaffe med dopp.”

Auktionens aktuella målning utfördes troligen under denna regniga sommar vilket kan förklara den molntäckta himlen och den dämpade färgskalan som konstnären använder. Vi ser här en stillsam skildring av familjens stuga och gård i Sundborn där de hade bott sedan 1889. I citatet ovan beskriver han hur han efter morgondoppet och grötfrukosten tar sig ut med sitt staffli och börjar måla. Det är lätt att föreställa sig hur auktionens målning kom till under dessa förmiddagsstunder.

Carl Larsson skulle senare använda målningen som förlaga för det mer kända verket ”De mina” där konstnären har målat in familjen framför huset.
Verket säljs på Important Spring Sale
Utrop 1 200 000 - 1 500 000 SEK

Visning: 8–13 juni, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Auktion: 14–16 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Till verket

Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen


Upptäck fler verk av Carl Larsson på Important Spring Sale



Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Mark Sjöberg
Stockholm
Mark Sjöberg
Specialist konst, grafik
+46 (0) 707 88 84 72
Rasmus Sjöbeck
Stockholm
Rasmus Sjöbeck
Assisterande specialist klassisk konst
+46 (0)727 33 24 02
Johan Jinnerot
Stockholm
Johan Jinnerot
Specialist konst och äldre måleri
+46 (0)739 400 801
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39