1039812

391. CARL KYLBERG, "Morgon".

Signerad CK. Utförd 1950. Duk 91 x 71 cm.

Jälleenmyyntikorvaus
Kyllä
Alkuperä - Provenienssi

Professor Anders Lundström, Djursholm.
Nordén auktioner, 11 maj 1992, kat nr 90.

Lähtöhinta
500 000 - 600 000 SEK/47 125 - 56 550 EUR
Vasarahinta
Ei myyty

On liian myöhäistä jättää ostomääräys.

Sinun tulee olla sisäänkirjautuneena voidaksesi tehdä tarjouksen/jättää ostomääräyksen.

Näyttelyt

Liljevalchs konsthall, Stockholm, Minnesutställning 1954, kat. nr 189.
Konstakademien, Stockholm, Minnesutställning 1962, kat. nr 146.

Kirjallisuus

Sannolikt målning nr 318 i Brita Knyphausens förteckning i "Carl Kylberg - Färg och idé", 1964, med titel "Morgon" och utställd på Liljevalchs samt Konstakademien, med proveniens Lundström.

Lisätietoja

Carl Kylberg sökte i sitt måleri uttryck för det själsliga, det universella och allmänmänskliga. Detta ”sökande” frammanade även en stark känsla av tidlöshet i hans målningar. Att Kylberg enträget sökte uttrycka detta är klart då han var upptagen av filosofiska tankegångar kring människans existens, hennes liv och vandring här på jorden. I sina dagböcker kommenterar han löpande sitt måleri och där kan man finna nyckeln som belyser hans djuptänkande konstnärskap.
Kylbergs målningar har ofta korta, men betydelsefulla namn som Källan, Floden, Väntan, och som den aktuella målningens titel ”Morgon”. Namn som för konstnären gav målningen dess symboliska innebörd av filosofiska och religiösa idéer.
Den vagt antydda bakgrunden med de för konstnären så karakteristiska svarta horisontala linjerna möter de rena, distinkta färgerna som vibrerar av stark, inneboende kraft och rymmer en känsla av djupaste kontemplation. I ”Morgon” har Kylberg på ett alldeles hänförande sätt lyckats föra ut sin dröm om färgens krafter och motivets suggestiva påverkan på betraktaren.

Ota yhteyttä arvioitsijaan

Amanda Wahrgren

Tukholma

Amanda Wahrgren
Arvioija

+46 (0)702 53 14 89
amanda.wahrgren@bukowskis.com

Tietoa ostamisesta

Täydelliset ostoehdot

Kuljetukset

Miten teen tarjouksen

Luo asiakastili