"Almost there #4", 2000
Signed Maria Friberg and numbered AP 2/2 on verso. A total edition of 6 + 2 AP. Cibachrome, silicone, glass 150 x 120 cm.
Acquired directly from the artist.
Bukowski Auktioner, Contemporary Art & Design Sale, 12 November 2014, Cat. No. 216.
Maria Friberg, "Maria Friberg", 2005, compare picture pl. 11.
Bilden är en del i serien "Almost there" från år 2000, en svit om fem olika bilder med snarlika motiv av kostymklädda män som flyter omkring på rygg i poolens varma vatten.
Motivet återfinns i samlingen hos Progressive Art Corporation, Ohio, USA.
Motivet har även ställts ut på flertalet utställningar i Sverige och utlandet, bland annat på:
Moderna museet, Stockholm och Charlottenborg, Köpenhamn, "Organising Freedom", 2000.
Norrköpings konstmuseum, 2001.
NIKOLAJ Copenhagen Contemporary Art Center, "Maskuliniteter", 3 november – 30 december 2001.
Kulturhuset, Stockholm, "Boys are Us", 26 januari - 13 april 2008.
Fotografiska, Stockholm, "In Flux", 14 september - 14 oktober 2012.
Millennieskiftet, kommer ni ihåg det? Nej, och det är inte så konstigt. Det är helt enkelt lite för nära. För det flesta av oss är år 2000 alldeles nyss - och ändå inte.
En liten dunst av en smak man känner igen från den här tiden, snart tolv år sedan, är fångad i Marias idag numera klassiska fotografi med unga kostymklädda män sprattlande i en simbassäng. En kort och intensiv era där nya och kreativa företag nyligen hade poppat upp med namn som gav associationer till tveksamma “mediciner”: Spray, Lycos, Boo.com, IconMedialab. Bakom dessa dot.com-företag stod inte sällan en ny sorts man: Ung, urban, extremt kreativ, modig på gränsen till dödsföraktande. Pengarna rullade, eller snarare bzzz- bzzz:ade, i digitala transaktioner som snart visade sig vara inte mer värda än den elektriska impuls de orsakade.
Maria Friberg är en av Sveriges mest intressanta fotobaserade konstnärer. Med ett allvar och ovanligt starkt symbolspråk har hon utforskat vad det innebär i vårt samhälle att vara man. Hennes slutsats är isande skarp. Ju mer hennes kamera riktar sig mot maktens förkroppsligade signalement, desto mer skriande blir känslan av rädsla och hjälplöshet. Helt oförglömlig är hennes video "No time to fall" från 2001 där hon helt sonika klippt sönder ett tal med George W Bush där bara de tysta mellanrummen är kvar. En bild av världens mäktigaste man som avslöjar en sårbarhet som är omöjlig att värja sig emot.
Rent bildmässigt är "Almost there" så slående att man nästan instinktivt drar efter andan när man står inför den. Trots att det är fotografi och att männen uppenbarligen är knutna till nutid har verket måleriska och romantiska drag. Temat med mänskliga gestalter flytande i vatten som en metafor för ett själsligt tillstånd är vanligt förekommande i konsten, inte minst bland 1800-talets brittiska prerafaeliter, varav den mest berömda målningen torde vara Millais djupt melankoliska Ofelia. I likhet med den till synes livlösa Ofelia i floden, befinner sig männen i ett mellantillstånd. Mitt emellan vad? Tillförsikt och självförakt? Succé och fiasko? Det står helt öppet, men vi betraktare är delaktiga i det som sker. Precis som vi är delaktiga i tidens och samhällets rörelser. Maria Fribergs "Almost there" måste anses vara en av vår tids starkaste mätare av sakernas tillstånd och på samma gång ett tidlöst magnifikt porträtt av unga män på väg någonstans.