Kan inte nå servern

Specialistens val – Christopher Stålhandske berättar om mattor på Important Winter Sale


Specialistens val Christopher Stålhandske


Vi har talat med Christopher Stålhandske, Ansvarig specialist mattor, textilier och Islamiskt konsthantverk, som berättar om utbudet på Important Winter Sale där visning pågår just nu inför auktionen den 7-9 december. Han passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot gällande årets Important Winter Sale auktion?

– Årets avdelning är den absolut bästa vi har haft på många år och visar på den bredd vi har inom mattor textilier och Islamiskt konsthantverk. Vi har mattor, som vars motsvarigheter, kan ses i några av världens mest förnämsta museer. Vi har även en stor samling med allmogetextilier från Skåne och stad- och nomadmattor från Iran med mönster som genast väcker habegär.

Utforska gärna vår onlinekatalog och vi välkomnar dig att komma förbi på visning. Du kan också maila om du har några frågor. Välkommen!


Visning 1 – 6 december, Berzelii Park 1, Stockholm.
Öppet Vardagar 11–18, helg 11–16.
Auktion: 7 –9 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Se hela katalogen
Utforska avdelningen för mattor



Åkdyna, "Träd och timglas" 1700-talets sista kvartal


Detta är precis vad titel avslöjar! En dyna som används ute på färd med häst och vagn. Mönstret, ”Träd och timglas”, från det sena 1700-talet, är förhållandevis ovanligt. Dessa mönster gjordes främst i Skytts eller Oxie Härad i Skåne. Åkdynor fungerar idag på samma sätt som bonader och går utmärkt att ha i fönster och även på väggen.

Mattan säljs på Important Winter Sale 7 december
Utropspris: 18 000 - 20 000 SEK

Till mattan







'Koum Kapi' matta Osmanska riket


Istanbul mattorna som kom att kallas "Koum Kapi" vävdes av armeniska vävare, av vilka de flesta var baserade i det distriktet, mer känt idag för fiske. Efter ansträngningar från två armenier, Zara Agha och Apraham Agha i slutet av 1800-talet, inrättades de första vävstolarna till vad som skulle bli 'Koum Kapi'-skolan i Istanbul. Den tekniska förmågan hos deras vävare och den fina kvaliteten på deras material, främst siden och metalltråd, resulterade i en lång tradition av excellens.

Mattan säljs på Important Winter Sale 7 december
Utropspris: 50 000 - 60 000 SEK

Till mattan







'Motachem' matta Keshan


Denna matta är från en man vid namn Motaschem, som under det sena 1800-talet flyttade från sin hemstad Feraghan till det stora mattdistriktet Keshan (Kashan på persiska). Han tog med sig de mönster som var vanliga för Feraghan men knöt mattor på samma vis som i det nya hemmet Keshan. Han signerade väldigt få mattor men hade alltid en violett silke langettering som kännetecken och denna finns kvar på auktionens matta.
Mattan säljs på Important Winter Sale 7 december
Utropspris: 60 000 - 80 000 SEK

Till mattan





Nordöst persisk ”Blossom and sickle” Matta, Safavid dynastin


Safaviderna var vid makten i Persien från 1501 till 1736. Shah Abbas den store flyttade år 1598 huvudstaden från Qazvin till Isfahan och där började en ny persisk guldålder. Där byggdes nya moskéer, universitet samt badhus. Det vittnades om att Isfahan var en av världens vackraste städer. Mattknytning var det som definierade kulturen och det ansågs vara något av det mest förnämsta. Under denna tid ökade exporten av persiska mattor till Europa.

Mattorna är till formen ofta långsmala, precis som auktionens exemplar. Mönstren blev mer öppna än tidigare och namnet ”Sickle-leaf” kommer från de stora svängande bladrankorna. Den mest berömda ”Sickle-Leaf” mönstrade mattan är från William Andrews Clarks (1839–1925) samling. Mattan var en del av en större konstsamling och såldes i New York år 2013. Mattan såldes för 33 miljoner USD och detta är till denna dag den dyraste matta som någonsin sålts på auktion.


Mattan säljs på Important Winter Sale 7 december
Utropspris: 60 000 - 80 000 SEK


Till mattan





Matta, antik, Västanatolisk ”Lotto”


"Lotto-mattor" har fått sitt namn från renässansmålaren Lorenzo Lotto, (ca 1480 – 1556). Lotto skildrade ett exempel i "Elemosina di sant Antonino", 1542, Venedig, även om de också förekommer i andra och tidigare verk som t.ex. som Sebastiano del Piombos "kardinal Bandinello Sauli", från 1516. Det indikerar att de tidigaste exemplen är åtminstone mycket tidigt 1500-tal. Mönstret fortsatte att vara populärt fram till slutet av 1700-talet.

Molnbandets kantmönster i denna matta kan ses i målningar från så tidigt som år 1611. Majoriteten illustrerades under perioden 1660-70 (O.Ydema, Carpets and their Datings in Netherlandish Painting 1540-1700, Zutphen, 1991, s.36, diag.8.) Dessa indikerar att denna matta kan dateras till så tidigt som från första kvartalet av 1600-talet.


Mattan säljs på Important Winter Sale 7 december
Utropspris: 60 000 - 80 000 SEK




Till mattan





Bidjar Garus Matta'', antik


Garus mönstret förekommer främst bland Bidjar mattor. Det består av ett närmast yttäckande trädgårdsmönster och kännetecknas av sina stora rullande och kluvna arabesker. Detta brukar oftast förknippas med mattor från 1500- och 1600-talets Iran, men mönstret går igen även till denna dag. Den mest kända matta med detta Garus mönster är den så kallade Costikyan-McMullan mattan i Metropolitans samlingar. Mittfältet är identiskt med auktionens objekt och även storleken är snarlik. Costikyan-McMullan mattan är daterad 1209 e. Kr. / 1794, vilket indikerar att dessa mönster även förkom under den persiska guldåldern, Safavid dynastin.


Mattan säljs på Important Winter Sale 7 december
Utropspris: 25 000 - 30 000 SEK


Till mattan




Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Christopher Stålhandske
Stockholm
Christopher Stålhandske
Ansvarig specialist mattor, textilier och Islamiskt konsthantverk
+46 (0)708 19 12 58
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61