Kan inte nå servern

Specialistens val – Amanda Wahrgren berättar om Modern Art + Design


Specialistens val Amanda Wahrgren


Vi har talat med Amanda Wahrgren, Specialist modern konst och grafik, som berättar om utbudet på vårens Modern Art + Design inför auktionen den 16–17 maj. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot gällande vårens Modern Art + Design auktion?

– Avdelningen för konst på vårens Modern Art & Design omfattar den revolutionerande konsten från början av 1900-talet, när ett helt nytt kapitel i konsthistorien inleddes, fram till nästa paradigmskifte kring år 1960, en fantastiskt spännande tid inom konsthistorien! Sammanställandet av en auktion är alltid ett givande arbete, man upptäcker alltid nya konstnärsnamn och nya favoriter!

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Maila mig gärna om ni har frågor.


När är det visning och auktion?

Visning: 11 – 15 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Auktion: 16 – 17 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen










Erik Olson ”Jonglören”


Vårens auktion innehåller en mängd fantastiska och tidiga verk av medlemmarna i Halmstadgruppen. Min favorit är ”Jonglören” av Erik Olson målad 1928. Verket har aldrig tidigare varit ute till försäljning och kommer från Yngve och Martha Dillbergs samling i Halmstad, paret som var vänner och mecenater till Erik och de andra medlemmarna av Halmstadgruppen. "Jonglören" hör till en av Erik Olsons starkaste konstruktivistiska kompositioner som han skapade åren 1927-28 i Paris. ”Jonglören” är både lekfull och elegant, valet av motiv och färgerna som så raffinerat ställs emot varandra gör mig på bra humör.


Till verket




Erik H Olson, "Optochromi TH-1"


Denna vår har vi fått förtroendet att sälja den största Optochromin av Eric H Olson jag någonsin sett! Skulpturen är hela 92 cm hög och är inköpt direkt av konstnären av nuvarande ägare. Optochromierna är nyskapande skulpturer bestående av laminerade glasskivor sammanhållna av aluminiumprofiler och plexiglas. Via ljusets brytning genom infällda tunna folier framkallas varierande färgmönster beroende på betraktarens position och ljusets infallsvinkel. Tekniken tog Eric H Olson patent på 1958 efter att under flera år ha experimenterat och arbetat fram en metod för att tillverka dem.



Till skulpturen





Gudrun Åhlberg, Dubbelporträtt


Gudrun Åhlbergs konstnärskap är mycket spännande. Hon tillhörde som enda kvinna den avantgardistiska gruppen "Imaginisterna" som var en konstnärssammanslutning i Malmö åren 1945–1956 bildad av CO Hultén, Max Walter Svanberg och Anders Österlin. Imaginisternas konst har inslag av fantasirik surrealism och deras visualiserade drömfantasier är sprungna ur det undermedvetna. Stilen är måleriskt expressiv och poetiskt mångtydig men bröt mot den tidigare surrealismen och var mer i linje med den informella konst som från slutet av andra världskriget fick allt fler anhängare. Åhlbergs dubbla självporträtt är raffinerat och intressant med sin kyliga blå-rosa färgskala och målningar av henne är ovanligt förekommande på auktion.



Till verket



Henri Matisse, ”Buste de Femme, le bras droit leve”


Fauvisternas centralgestalt Henri Matisses betydelse som konstnär men även som lärare och förebild till många av de svenska stora modernisterna som Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Leander Engström går inte att komma runt. Därför är det väldigt roligt att presentera ett originalverk av konstnären utfört på Tahiti 1930, en plats Matisse reste till i förebilden Paul Gauguins fotspår. "Buste de Femme, le bras droit leve" är utförd i konstnärens karaktäristiska teckningsstil där kvinnor ofta stod i fokus och med det reducerade antalet linjer som förmedlar den ultimata konturen utan att förlora modellens karaktär eller personlighet.


Till verket





Karel Appel, ”Femme a la pipe”


Karel Appel var medlem i den avantgardistiska konstnärsammanslutningen CoBrA-gruppen som förespråkade och arbetade med spontan expressionism vars abstrakta drag representerade en brytpunkt med det mer formella, geometriskt abstrakta måleriet som var typiskt för tiden. CoBrAs medlemmar arbetade utifrån teorin att konsten stod i direkt relation till det mänskliga psyket och konstnärens sinnesstämning. I det aktuella katalognumret ”Femme a la pipe”, från 1974 har Appel målat en lekfull figur rökandes pipa. Som ofta i Appels konst är färgen pastos och koloriten raffinerad och vågad. Konstnären har i ”Femme a la pipe” skapat en humoristisk och energifylld målning som är lätt att fascineras av.



Till verket



Kontakta våra specialister


Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61