Kan inte nå servern

Specialistens val – Jonathan Jahn berättar om belysning på Modern Art + Design


Specialistens val Jonatan Jahn


Vi har talat med Jonatan Jahn, Ansvarig specialist samtida och modern design, som berättar om utbudet på vårens Modern Art + Design. Han passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot gällande belysning på vårens Modern Art + Design?

– Mitt intresse för belysning har alltid varit stort. Svensk belysningshistoria är en av flera anledningar till Sveriges starka internationella anseende som designnation. Under svensk designs guldålder, 1920–50-tal, producerades fantastiska armaturer hos flera producenter som är av absoluta toppklass. Många av dessa formgavs av formgivare som för den bredare publiken är relativt okända, såsom Harald Notini, Hans Bergström och Lars Holmström. Andra är av mer betydande karaktär, till exempel Gunnar Asplund, Josef Frank, Carl Axel Acking, Greta Magnusson Grossman med flera. Ovannämnda formgivare finns alla representerade i vårens katalog och nedan följer ett axplock av mina favoritarmaturer.

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Maila mig gärna om ni har frågor.


När är det visning och auktion?

Visning: 11 – 15 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Auktion: 16 – 17 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen



Gunnar Asplund Vägglampa, "Typ 16"


Gunnar Asplund är den svenska arkitekt som har högst anseende internationellt. Asplunds många projekt är idag klassade som kulturhistoriska milstolpar och är bland annat med på UNESCOS lista över världsarv. Ett av dessa bejublade projekt som Asplund genomförde är tillbyggnaden av Göteborgs Rådhus som färdigställdes 1936. I katalogen finns två väggarmaturer som är typiska för Asplund. Armaturerna formgavs specifikt för detta projekt och har inte kommit i produktion efter det. Den karaktäristiska skärmen i lackerad plåt är en återkommande form som Asplund använt vid andra projekt som Skogskyrkogården och Stadsbiblioteket. Båda armaturerna räddades ur en container när Rådhuset renoverades på 1970-talet och flera möbler och armaturer såldes av och kastades. Lamporna har sedan 1970-talet till hört Rolf Walter, en betydande samlare av svensk och framför allt tysk modernism.


Till en av auktionens två likadana lampor

Carl Axel Acking Golvlampa, modell "2645"


En annan favorit är Carl Axel Ackings mycket ovanliga golvlampa, modell 2645. Acking, som i unga år arbetade under Gunnar Asplund och medverkade till flera möbler och armaturer för Asplunds kontor, kom sedermera att få stort inflytande under sitt egna namn. Flera modeller som skapades för Asplund känns igen i hans egen produktion. Flera av Ackings möbler är idag klassiker som gemeneman känner igen. Hans armaturer är däremot något som hör till ett nästan bortglömt kapitel. Acking formgav fantastiska armaturer till flera projekt så som Hotell Malmen och restaurang Söderport och hans stora internationella genombrott kom vid världsutställningen i New York 1939. Till utställningen formgav Acking en kollektion armaturer där auktionens armatur ingick. Acking samarbetade främst med ett Malmöbaserat företag för tillverkningen av hans armaturer, Bröderna Malmströms Lampvarufabrik. Tillsammans har de producerat några av de mest exklusiva armaturerna som på ett betydande sätt var med och lanserade begreppet Swedish Modern för en internationell publik.

Till golvlampan

Josef Frank Golvlampa, modell "G 2346"


En av våra mest folkkära formgivare och arkitekter är Josef Frank. Många är bekanta med Franks möbler och textila mönster för Firma Svenskt Tenn. Frank ritade också en rad olika armaturer för Svenskt Tenn men långt ifrån alla har blivit lika massproducerade som hans andra objekt. Golvlampan modell "G 2346" i vårens katalog hör till en kollektion som lanserades under 1950-talets början och som sannolikt bara producerades under några få år. Redan i 1954 års katalog står en handskriven notering, "Utgången", vilket indikerar hur exklusiv och ovanlig den här modellen är. Lampan är typisk för eran av Swedish Modern armaturer, helt i mässing med uplight skärm och i en rejält tilltagen skala. Lampan har också de för Franks armaturer, typiska rundade attribut och detaljer.


Till golvlampan

Hans Agne Jakobsson Taklampa, modell ”T 177”


Vi är väldigt glada över att kunna presentera en samling av möbler och armaturer formgivna av Hans Agne Jakobsson. Jakobsson är Sveriges kanske mest flitiga armaturformgivare som har inrett majoriteten av Sveriges offentliga rum och kyrkor under 1960-80-talet. Samlingen i vårens auktion är huvudsakligen från Jakobssons tidiga karriär som tog fart under 1950-talets början. Jakobsson arbetade hos Hans Bergström som grundade firman ateljé Lyktan i Åhus. Jakobsson fick stort inflytande på formgivningen på ateljé Lyktan och beslutade att starta eget 1951. Det visade sig att Åhus var för litet för de två formgivarna och Jakobsson flyttade till Markaryd där han kom att stanna livet ut.
Många av auktionens armaturer visar på släktskapet mellan Jakobsson och Bergström. Armaturerna och möblerna är organiska och har alla en stark karaktär. Objekten är framställda i tidstypiska material som teak, mässing, lackerad plåt och skärmar i olika typer av glas. Många av föremålen är mycket sällsynta och vissa unika och specialbeställda för olika projekt. Jakobsson hör till 1900-talets mest betydande formgivare av armaturer men saknas till stor del i vår samtida historieskrivning. Han förtjänar att få ett ny erkännande.



Till taklampan



Kontakta våra specialister


Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60
Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77
Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61