Kan inte nå servern

Bukowskis presenterar 'En samling danska surrealister' på Modern Art + Design


En samling danska surrealister


Bukowskis har fått förtroendet att sälja en samling surrealistisk konst på Modern Art + Design den 10–11 maj.
Surrealismens definitiva ”intåg” i Danmark var när utställningen ”kubisme-surrealisme” visades i Köpenhamn 1935 där även svenska konstnärer deltog. Trots att det var tio år efter den första surrealistutställningen i Paris var de danska surrealisterna i princip influerade av samma idéer och experimenterade med samma sorts tekniker. Även om danskarna i Sigurd Naesgaard hade sin egen psykoanalytiker var Sigmunds Freuds ”Drömtydning” från 1899 något av en bibel även för dem.
Konstnärsammanslutningen Linien bildades 1934 och de gav även ut en tidskrift med samma namn där både konstnärer och poeter kom till tals. Föregångsfiguren i denna surrealistiska grupp var Wilhelm Freddie. Hans konst, med mycket erotiska undertoner, mötte så starka känslor när den visades att målningarna beslagtogs och han själv fängslades.
Många kvinnliga konstnärer engagerade sig i konströrelsen, bland andra Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen. Det fanns en vilja att störta de borgerliga och patriarkala strukturerna. I surrealismen fanns det en frihet och öppenhet som inte tidigare existerat.
”En samling danska surrealister” kommer från en privat samlare och omfattar 21 föremål av Vilhelm Bjerke-Petersen, Elsa Thoresen och Wilhelm Freddie förvärvade under framför allt 40- och 50-talen direkt från konstnärerna eller på dåtida gallerier.




Elsa Thoresen

Den amerikansk fødte billedkunstner Elsa Thoresen (1906-1994) blev uddannet på kunstakademiet i Oslo i Norge og på Academie des Beaux-Arts i Bruxelles i Belgien i slutningen af 1920erne. I 1935 giftede hun sig med maleren Vilhelm Bjerke-Petersen, og parret slog sig ned i Danmark, hvor de blev en del af den danske surrealistgruppe. Som surrealist deltog Thoresens blandt andet på den berømte og skandaløse Exposition internationale du surréalisme i Paris i 1938, hendes værker havde international appel og gennemslagskraft. Den abstrakte komposition fra 1935, et tidligt hovedværk, blev gengivet af Sophie Taeuber-Arp i hendes tidsskrift Plastique i 1938.
I slutningen af 1943 flygtede Thoresen og Bjerke-Petersen fra det tysk besatte Danmark til Sverige, hvor de tog permanent ophold og med hjælp fra Halmstadgruppens kunstnere fik sig etableret. Efter krigen ændrede Thoresens kunst sig gradvist væk fra det figurativt surrealistiske og mod det abstrakte og mere naturlyriske. Hendes rosa, surrealistiske landskab fra 1946 og maleriet Varelse er netop eksempler på denne nye stil. Med enkle og lette penselstrøg redegør Thoresen i begge værker på en meget komplet måde for det, der bedst kan beskrives som sanselige og gådefulde indtryk, erfaringer eller tilstande.
I de senere år har Thoresens særegne maleri været genstand for fornyet og berettiget opmærksomhed. I 2018 kunne publikum for første gang i mange år se en præsentation af hendes værker på udstillingen Kvindernes surrealisme på Kunstforeningen Gl. Strand og Kunstmuseet i Tønder i Danmark og på Mjellby Konstmuseum i Sverige. Blandt værkerne, der blev udstillet, var også det rosa landskab fra 1946. Siden er hendes malerier blevet vist på udstillingen Fantastiske kvinder på Louisiana Museum of Modern Art i Danmark i 2020 og på Modernismens pionerer på Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand i Norge i år.

Till verk av Elsa Thoresen


Vilhelm Bjerke-Petersen

Som den eneste danske elev nogensinde modtog billedkunstneren Vilhelm Bjerke-Petersen (1909-1957) undervisning af Kandinsky og Klee på den berømte Bauhaus skole i Dessau i Tyskland i året 1930-31. Efterfølgende gjorde hans erhvervede kunstteoretiske viden ham til en ledende figur i udviklingen af den moderne og abstrakte kunst i Danmark. Bjerkes kunstneriske spændvidde var stor, og som fuldbåren surrealist skabte han sig i 1930erne et imponerende internationalt netværk af kollegaer i hele Europa. Hans format som både kunstner og tilrettelægger af udstillinger og tidsskrifter var af afgørende betydning for dansk kunstliv.
Som kunstner deltog Bjerke-Petersen blandt andet på de store surrealistudstillinger i Europa i 1930erne og 1940erne, og hans malerier blev, i lige grad med kollegaen Wilhelm Freddies, beslaglagt i 1936 af de engelske toldmyndigheder, der anså dem for stødende. Derudover udstillede han blandt andet på MoMA Museum of Modern Art og Museum of Non-Objective Art, det nuværende Guggenheim Museum, i New York.
I 1943 flygtede Bjerke-Petersen sammen med sin daværende hustru, kunstneren Elsa Thoresen til Sverige. Her fortsatte han i begyndelsen sit surrealistiske virke men begyndte snart at bevæge sig kunstnerisk i retning af et mere abstrakt billedsprog. Bevægelsen væk fra surrealismen og mod abstraktionen med de rene, spændte linjer kan ses som en glidende overgang og blandt andet aflæses i den her udbudte samling af malerier fra årene 1943-1949. Fra det store og delikate silhuetmaleri over de mørke lærreder, blandt andet med en kvindes sensuelle læber og krop, til den rene abstraktion i Erövring av rymden fra 1949.
Typisk for Bjerke-Petersen lod han sig ikke begrænse af materialer og udtryk. Det udbudte keramiske fad fra hans samarbejde med fabrikken Rörstrand i 1951-52 viser en kunstnerisk sprødhed, som han ubesværet var i stand til at overføre til leret.
I efteråret 2020 kunne den første retrospektive udstilling i Sverige i nyere tid med Vilhelm Bjerke-Petersens arbejde opleves på Mjellby Konstmuseum.

Se verk av Vilhelm Bjerke-Petersen


Wilhelm Freddie

Den danske kunstner Wilhelm Freddie (1909-1995) regnes ikke uden grund for skandinavisk surrealismes enfant terrible. Skandalerne med politiets beslaglæggelse af hans surrealistiske kunstværker og en dom og fængselsstraf for pornografisk virksomhed er velkendte. Freddie introducerede danskerne for surrealismen allerede i 1930 og snart deltog han sammen med de øvrige danske surrealister på de store udstillinger i ind- og udland: København i 1935, London i 1936, New York 1936 og Paris i 1938 og 1947.
I lige grad med kollegaen Vilhelm Bjerke-Petersen kom Freddie på grund af sin kunst i tyskernes søgelys under besættelsen af Danmark og måtte i 1944 flygte til Sverige, hvor han blev indtil 1950. Efter krigen bevægede hans stil sig i de følgende år gradvis væk fra det surrealistiske, det chokerende og makabre, provokationen, og mod et mere stofligt, næsten kødeligt og også ekspressivt maleri, men med en vedblivende interesse for krop og anatomi. Freddie var fra barnsben bekendt med dette særlig stofområde qua sin fars arbejde ved Patologisk Institut på Københavns Universitet. Den kunstneriske udvikling hos Freddie kan meget fint fornemmes i spændet i de her udbudte værker - fra den sene surrealistiske komposition fra 1949 og frem til en ny og meget sanselig, nærmest rå fornemmelse for maleriet i værkerne Nögne og tragiske kroppe fra 1957 og Nordisk nat fra 1958. Helstøbt lægger maleriet Kvinde, løve, hjul og bouilloner fra 1954 sig et sted midt imellem.
I den danske kunsthistoriker Jens Jørgen Thorsens udgivelse ”Modernisme i dansk malerkunst” anes både Nögne og tragiske kroppe og Nordisk nat på et fotografi fra Freddies udstilling i Kunstnernes Kunsthandel i København i 1959. I sin ledsagende tekst skriver Thorsen blandt andet, at på udstillingen ”fløj billederne rundt i lokalet og havde duft. Hvert værk var opkaldt efter sin parfume”.
Et lidt mere kuriøst indslag i den fine samling af Freddie-værker udgøres af et objekt uden datering og signatur. Helt i surrealismens ånd spændte Freddie over mange medier, hvilket også indbefattede kjoler for Carli Gry, scenografi, film, vinduesdekorationer i stormagasiner og offentlige udsmykninger.


Se verk av Wilhelm Freddie


För information Kontakta specialist


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89