No connection to server
17
191660

Sigrid Hjertén

(Sweden, 1885-1948)
Estimate
500 000 - 700 000 SEK
45 500 - 63 800 EUR
47 800 - 67 000 USD
Hammer price
850 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Sigrid Hjertén
(Sweden, 1885-1948)

"Jardin nr II" (In the garden, Fontenay-aux-Roses)

Signed Hjertén. Executed in 1920. Panel 32.5 x 41 cm.

Provenance

Fredrik Celsing, Katrineholm, Sweden.

Exhibitions

Moderna museet, Stockholm, "Sigrid Hjerten - en retrospektiv utställning av målningar", April - May 1964, exhibition no 38, cat no 46.

Literature

Carl Palme, Bonniers Konstböcker, "Sigrid Hjertén", listed under year 1920, p 36.
Anders Wahlgren, "Sigrid Hjertén", compare "I trädgåden", p 119.

More information

Jämför "I trädgården" (Sömnad), 1920, Fritz H Erikssons samling.

När familjen Hjertén/Grünewald år 1920 återvänder till Paris efter nästan ett decennium i Sverige, ackompanjeras de av Isaacs syster Bertha, som ändrar sitt namn till Berthe efter ankomsten till Frankrike. De söker boende och ateljé i Paris, men priserna har gått upp sedan de sist var i staden, då som elever till Matisse. De söker sig utanför stadens bullrande kvarter och slår sig ner i Fontenay-aux-Roses, sydväst om Paris. Det är en lugn och blommande förort där familjen bosätter sig i ett hus med trädgård. Berthe hjälper till med sonen Iván vilket gör att Sigrid får bättre möjligheter att måla.

Sedan Iván föddes 1911 återfinns han ofta i moderns målningar. Hennes motivsfär håller sig naturligt till närmiljön, då Isaac ofta är på resande fot och hon själv är hemma. Sigrids längtan ut manifesteras dock i måleriet och ofta inkorporerar hon utblickar genom ateljéfönstret i hennes bilder av sonen. Efter återkomsten till Frankrike fortsätter människorna som står henne nära att figurera i hennes konst. Berthe, tillsammans med sonen Iván, blir något av en favoritmodell.

”Jardin nr II (I trädgården, Fontenay-aux-Roses), visar Berthe och Ivan i trädgården. Iván sitter uppkrupen på en stol, djupt försjunken i en bok. Berthe, iförd en prickig sommarklänning, koncentrerar sig på sömnaden. Hennes mörka hår hålls på plats av en klarröd sjalett som står i skarp kontrast mot den solbelysta trädgårdssoffan. På det lilla cafébordet står en bricka med godsaker, lugnet och tystnaden hägrar och stadslivet i Paris känns avlägset.

Med denna målning uppvisar Sigrid sin utmärkta kompositionsförmåga. Den skissartade stolen i förgrunden skapar en rumslighet, tillsammans med grönskan som bäddar in trädgårdens väggar och avgränsningar. Konstnären tillåts briljera i sin färgbehandling när hon låter kontrastfärger stå mot varandra och skapa ett spänningsfält som vibrerar. Lugnet till trots skapar färgerna liv och glädje och Sigrid låter oss ta del av ett lyckligt och idylliskt ögonblick av familjen Hjertén/Grünewalds franska sejour.