No connection to server
99
232099

Isaac Grünewald

(Sweden, 1889-1946)
Estimate
1 300 000 - 1 600 000 SEK
114 000 - 141 000 EUR
121 000 - 149 000 USD
Hammer price
2 200 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Isaac Grünewald
(Sweden, 1889-1946)

"Gosse med segelbåt" (Boy with sailing boat)

Signed Isaac. Executed 1918 on Fanö in Denmark. Canvas 74 x 65 cm.

Provenance

Private collection, Sweden (sence 1920s)
Bukowski Auktioner, 1965, catalogue 376, cat nr 56 (then purchased by a relative to current owners).

Exhibitions

Liljevalchs konsthall, Stockholm, "Expressionistutställningen", 1918, cat no 83.

More information

PÅ FANÖ MED FAMILJEN
Under krigsåren blev Köpenhamn en viktig mötesplats för många nordiska konstnärer. För konstnärsparet Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén blev kontakterna med Danmark mycket intensiva mellan 1916-1918, för dem liksom för andra konsntärer blev den danska huvudstaden ett andningshål, ett Nordens Paris under den kulturella isolering som första världskriget innebar för många av de konstnärer som spenderat det tidiga 1910-talet i Frankrike. 1916 arrangerades utställningen "Moderne svensk kunst" på Den Frie i Köpenhamn. Det var en stor svensk manifestation där de unga konstnärerna Tor Bjurström, Arthur Carlsson-Percy, Leander Engström, Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Edvard Hald, Albert Hoffsten, Einar Jolin, Carl Ryd, Gösta Sandels, Sigfrid Ullman och Birger Simonsson medverkade. Isaac Grünewald deltog med hela 154 konstverk av de 373 utställda, något som förstås ledde till en hel del kritik och irritation i konstnärskretsarna. 1917 fick Isaac möjlighet att göra en separatutställning i "Den Fries" lokaler och året därpå en i "Dansk Konsthandel". De danska utställningarna innebar publicitet, men också ekonomisk framgång för Isaac och Sigrid som t ex fick sälja varsitt konstverk till den store danske konstsamlaren Tetzen-Lund.
Somrarna 1917-18 tillbringade Isaac och Sigrid vid havet i Danmark. Där på de soliga badstränderna i Gilleleje på Själland och på Fanö vid Sönderjyllands västkust tillkom några betydande konstverk som idag är vida berömda. Norrköpings Konstmuseum äger den dramatiska målningen "Blixten, Fanö" och på Västerås Konstmuseum hänger "Den gröna badvagnen, Fanö", båda utförda 1918. "Gosse med segelbåt" målade han också på Fanö, sonen Ivan leker med sin älskade segelbåt, vattnet krusas och en bit ut i vattnet seglar andra små segelbåtar för fulla segel. Ivan är huvudperson, klädd i prickig skjorta med fluga och randiga badshorts, på huvudet har han en färgglad solmössa.
"Gosse med segelbåt" är inte bara en expressiv och frisk målning, den är också speciell eftersom det är så sällan som Ivan är huvudmotiv i Isaacs måleri. För Sigrid var sonen Ivan det självklara huvudmotivet på 1910-talet, emedan Isaac ofta valde att skildra familjens omgivning och upplevelser. Ett fåtal kan nämnas t ex; "Gosse med flagga", där lille Ivan sitter på stranden i Gilleleje och viftar med en dansk flagga. Man stiger rakt in i Ivan och Isaacs värld i denna målning, med djärva kompositioner och en stor förgrundsfigur leder han betraktarna in i motivet, tydligt och självklart. Det är lätt att tro att man själv är en del av strandlivet, tillsammans med familjen Grünewald/Hjertén. Vid strandbrynet spatserar solbadarna och ute i vattnet leker barnen med badbollar, solen glittrar och värmer den vita danska sanden och man känner doften av sommar, sol och semester.

UTSTÄLLD PÅ LILJEVALCHS
Isaac ställde ut "Gosse med segelbåt" på Liljevalchs Konsthall i Stockholm 1918 på den legendariska ”Expressionistutställningen”, då med katalog nr 83. "Expressionistutställningen" 1918 blev en fantastisk manifestation för modernismen och expressionismen, men också för Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén. Isaac deltog med 290 konstverk, Sigrid med 170, medans Leander Engström fick nöja sig med att ställa ut 65 konstverk. Utställningen väckte stor uppmärksamhet och publiken var positiv.
Troligen förvärvades den kort därefter direkt av konstnären av en släkting till nuvarande ägare. Vid ett arvsskifte 1965 valde man att lämna in målningen till Bukowskis för auktion, där den såldes för det då höga priset 16.200 kronor. Köpare var lustigt nog en nära släkting till säljaren! När auktionsmarknaden var som hetast i slutet på 1980-talet bestämde sig dock familjen för att det var dags att sälja och man vände sig till Beijers auktioner på Birger Jarlsgatan. I väntan på auktion visades ”Gosse med segelbåt” i ett stort skyltfönster, vackert upplyst på kvällstid. När ägarna tog en kvällspromenad fick de se hur vacker den var och ångrade sitt beslut, målningen hämtades hem och man såg till att ordna med bra belysning! "Gosse med segelbåt" kom på så sätt att stanna i samma släkt i drygt 90 år.