No connection to server
420
418553

Jockum Nordström

(Sweden, Born 1963)
Jockum nordström, "ci git".
Jockum nordström, "ci git".
Jockum nordström, "ci git".

"Ci Git"

Signed Jockum and dated 2004. Collage, watercolour and ink on paper 142 x 140 cm.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

2 000 000 - 3 000 000 SEK

Hammer price: 
2 050 000 SEK
Provenance

Galleri Magnus Karlsson, Stockholm.
Private collection, Stockholm.

Exhibitions

Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, "Beware the Devil’s Yarn", 2004.
The Armory Show, New York, "Artist of the Year", 2005.illustrated on printed material for VIP guests.
Moderna Museet, Stockholm, "Jockum Nordström: A Stick in the Wood", 18 June - 25 September 2005.
Wexner Center for the Arts, Columbus, "Diptych: Jockum Nordström and Mindy Shapero", 7 April - 6 August 2006.

Literature

Exhibition Catalogue, "The Armory Show, 2005, illustrated on pull page.
Moderna Museet, "Jockum Nordström: A Stick in the Wood", illustrated on full page.

More information

jag måste nedteckna mitt liv
innan jag kan börja leva

(Eric Pauli Fylkeson)

Vid ungefär fem, sex års ålder slås de flesta av oss av en fruktansvärd upptäckt. En insikt så tung och på samma gång blixtrande att vi aldrig kommer över den och att resten av tiden faktiskt handlar om att bemästra denna smärta: Insikten att vi ska dö. Har vi tur hittar vi olika strategier till självtröst och till avledning. Dessa strategier ser ungefär likadana ut över tiden, även om språket i tanken blir mer avancerat, liksom bilderna och de saker vi distraherar oss med, för att hålla monstret stången.

Jockum Nordströms bildvärld är en sådan distraktion. Förminskar jag nu hans konst genom att kalla den distraktion, något man tar till istället för något annat? Knappast. Det handlar i högsta grad om tröst och överlevnad.

”Ci Git” hör till Jockum Nordströms allra finaste collage från början av 2000-talet. Här finns allt man kan önska sig av denne egensinnige konstnärs encyklopedi: Den tudelade kompositionen - Två världar, figuranter, musiker, flickor, from tystnad och ett förskräckligt sorl av vertikala fraser i de hundratals klippta remsorna, som en väv av skräp.

Den översta delen är mörk. Det är 1600-talets kalvinistiska och tvärsäkra svärta. Hårt lackig och utan särskilt mycket tolkningsutrymme. Oemotståndlig nåd uttryckt av Jean Calvin i fem trossatser, vars begynnelsebokstav bildar ordet TULIP. Denna ljuva blomma, vacker både i full blom och vid sina sista dagar. Inte konstigt att den förblivit generationer av konstnärers älskling. Nu talar Jockum med någon av dessa tulpandyrkare, de som levde för länge sedan. Vars stränga fromhet förbjöd dem att ge efter för dödens partner, lustan, i annat än att excellera i blombladens sensualism. Men det händer mer på den svarta sidan. Till vänster står en helt vansinnig växt, konstnärens helt egna fantasiskapelse. Konstnären lämnar det heligt upphöjda eftersom han är för rastlös. “Ramen” är dittecknad som i otålighet, öglorna går snabbare och snabbare i varandra och stundtals blir det bara ett enda virrvarr. Slingan visar sig dock vara utklippt även den.

Vem är ”Ci Git”? (verkets titel och skriften på gravstenen). Det är ingen alls, för det är ursprungligen franska och betyder “här ligger”. Nej, tänk inte mer på det nu! Låt oss istället njuta av kärleken och skönheten i livet.

Jockum Nordström tillhör den lilla skara svenska konstnärer som fått stort internationellt genomslag. Han är knuten till de prestigefulla gallerierna David Zwirner, (New York), Zeno X (Antwerpen) och Antony Meyer (San Fransisco). I Sverige representeras han av Galleri Magnus Karlsson. I skrivande stund pågår hans största utställning hittills, och första separatutställning i Frankrike, på LaM i Lille. 2005 utsåg The Armory show Jockum Nordström till "Artist of the Year", vilket innebar att hans verk utgjorde omslag till, och på flera sidor inledde, huvudkatalogen. Bland de verk som presenterades på Armory var ”Ci Git” ett av dem och det avbildades också i katalogen. ”Ci Git” har redan en gedigen utställningshistorik, det inkluderades på Wexner Center of the Arts 2006 när Nordström ställde ut tillsammans med Mindy Shapero. Likaså visades verket för den svenska publiken i samband med Nordströms omfattande separatutställning ”En pinne i skogen” på Moderna Museet i Stockholm 2005.

Citatet i början är taget från dikten ”Dagdrömmen” av Eric Pauli Fylkeson, publicerad i Moderna Museets katalog i samband med Jockum Norströms utställning 2005.

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.