232
513367
Tadeusz Kantor
(Poland, 1915-1990)
Tadeusz kantor, untitled.
Tadeusz kantor, untitled.

Untitled

Signed T. Kantor, also signed T. Kantor and dated Krakow -57 on verso. Canvas 133.5 x 188.5 cm.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

300 000 - 400 000 SEK

32 503 - 43 337 EUR

Hammer price: 
250 000 SEK
Provenance

Acquired directly from the artist during a visit in the artist's studio in Stockholm, in the 1960s. (probably in 1961)

Related content

1957 grundar Kantor tillsammans med andra polska konstnärer avantgardegruppen ”The Krakow group” med vilka han arrangerade flera utställningar på Krzysztofory Gallery, det vid tiden mest framstående samtida galleriet i Krakow. Dessa utställningar anses idag som mycket betydande inom Polens konsthistoria. Auktionens verk är målad 1957 just i den tid då influensen ifrån den franska Tachismen och amerikanska abstrakta expressionismen är som starkast. Målning utstrålar ren energi och ett intensivt kaos. Kantor har lyckats återge en emotionell och expressiv reaktion och målningen har fått sitt egna liv, fylld av konstnärens subjektiva känslor. Man ser Kantor framför sig som oerhörd expressiv personlighet som brann för konsten och kulturen. Att han skulle influeras av denna konstform är näst intill naturlig, då man ser hans banbrytande tankar och tillvägagångssätt inom de olika konstformerna som han bemästrade.
Kantor beskrev själv sina målningar ifrån 1950 och 60-talet som sina innersta hemligheter och deras originalitet gick inte de utländska konstkritikerna obemärkt förbi, 1958 får han sitt internationella genombrott, med flera utställningar däribland i Paris, Basel och på Konstsalongen Samlaren i Stockholm.
1961 blir Kantor inbjuden till att föreläsa på Konsthögskolan i Hamburg och har i och med det en längre ledighet och vistelse i Europa, bl.a. i Sverige. Det är just under denna vistelse i Stockholm som auktionens målning köps in under ett besök i konstnärens ateljé. I Sverige representeras under 1960-talet av Galerie Burén och även senare på Galleri Pierre.
Kantor anses idag vara lika betydande för polsk konst som Andy Warhol varit för den amerikanska konstscenen. Inom polsk konsthistoria beskrivs han som ”The best artist of the world from among Polish artists and the most Polish one from among the artist of the world”.

Purchasing info