87
790496
Masayoshi Sukita
(Born 1938)

"David Bowie - The Next Moment?", 1977

Signed Masayoshi Sukita and numbered 6/10. Lambda print, image 70 x 70 cm.

Droit de suite: No
Estimate: 

30 000 - 40 000 SEK

3 279 - 4 372 EUR

Hammer price: 
46 000 SEK
Provenance

Private Collection, Stockholm.

Related content

Efter en drogkantad USA-turné drar sig David Bowie undan i Tyskland. Avsikten med vistelsen i det dåvarande Västberlin var att bli kvitt det kokainmissbruk som eskalerat under tiden i Los Angeles. Tillflyktsorten blev en hyrd lägenhet ovanför en bilverkstad. Trots situationens allvar kom tiden i Berlin att bli en produktiv period. Samarbeten med musiker och producenter som Brian Eno, Robert Fripp, Iggy Pop och Tony Visconti resulterade i en trilogi klassiska Bowiealbum, skivor som skulle bli mycket inflytelserika, inte minst för den elektroniska populärmusiken. Ovanför bilverkstaden skrev Bowie, tillsammans med den forne Roxy Music-medlemmen Brian Eno, de tre epokgörande albumen ”Low”, ”Heroes” och ”Lodger”.
Tänk ”Heroes” och det är omöjligt att inte föreställa sig det ikoniska omslaget för sin inre blick. Det aktuella fotografiet, ”The Next Moment?”, togs under samma fotosession och skiljer sig något från omslagsbilden. Upphovsmannen, Masayoshi Sukita, hörde till Bowies favoriter. Samarbetena dem emellan har blivit många sedan deras första möte på Rainbow Theatre i London år 1972. Till de mest kända exemplen hör faktiskt omslagsbilden från ”Heroes”, ett konvolut som valdes till bästa albumomslag i Melody Maker och årets bästa album i NME år 1977.
Med Tony Visconti vid kontrollbordet spelade Bowie in ”Heroes” i den mytomspunna Hansa Tonstudios. Visconti skulle visa sig vara betydelsefull även utöver hans roll som medproducent och som slagverkare på albumets titelspår där han trummar på ett upphittat askfat. Texten till låten påstods länge skildra en kärlekshistoria mellan ungt par som träffades under ett vakttorn intill Berlinmuren. I själva verket handlar den om Tony Visconti och en översvallande och ofrånkomlig kärleksaffär som pågick under slutfasen av Viscontis havererande äktenskap.

Masayoshi Sukita föddes långt från de glamorösa sammanhang med internationella celebriteter som skulle bli naturliga inslag i hans yrkesliv. Han kom från en gruvort i trettiotalets Japan där intresset för fotografi uppstod ur ett passionerat förhållande till amerikansk film. Därtill var hans far, som dog under Sukitas barndom, en hängiven hobbyfotograf. Med filmen, gärna med favoriterna Marlon Brando och James Dean, väcktes också intresset för musik och under sin karriär har Sukita, utöver David Bowie, fotograferat legender som Jimi Hendrix och Marc Bolan.

Purchasing info
Contact specialist
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist Photography, Contemporary Art,
+46 (0)8 614 08 57