64
903697
Bjarne Melgaard
(Born 1967)

"Untitled, 2010"

Edition of 3. Signed certificate included in lot. Bronze. Height 120, width 95, depth 35 cm.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

700 000 - 900 000 SEK

72 539 - 93 264 EUR

Hammer price: 
800 000 SEK
Provenance

Lars Bohman Gallery, Stockholm.

Exhibitions

Lars Bohman Gallery, Stockholm, "The Sadistic Skater, Part I", February 26 - March 20, 201.

Related content

Bjarne Melgaard är just nu aktuell med utställningen "Pain Poems and other drawings" på Galleri Bohman-Knäpper i Stockholm.

”Den norske konstnären Bjarne Melgaard har gått från bespottad särling till att vara ett av de hetaste internationella namnen i modern konst. Hans egen konstfabrik i New York ger snurr på affärerna och i år är han gästprofessor vid Venedigbiennalen. I morgon är det vernissage för The Sadistic Skater i Stockholm, hans största utställning på flera år.

/…/

”Varför Skater? För att jag blev intresserad av streetkulturen, det som driver folk. Jag vill samtidigt visa dessa kommersiella delar.
Varför Sadistic ? För att det finns viss sadism i skateboardkulturen. De ramlar ju hela tiden och njuter av det. Att ha blåmärken uppfattas som coolt och tecken på smärttålighet.

Utställningens drygt meterhöga statyer i brons och marmor ser ut som vuxna män men har kroppsproportioner som hos barn. De står parvis och är mycket lena att ta på. Alla är nakna, varannan har litet könsorgan och varannan gigantiskt dito. Men lemmarna pekar varken uppåt eller rakt ut utan vilar nedåt, som ett stadigt tredje ben och fundament till figuren.
”Det är väl så det är för de flesta, ett stöd och en utgångspunkt för det mesta som man gör”, säger konstnären och ler pillemariskt”.

Tja, inte vet jag. Men det är väl som det kvinnliga f-ordet; en väldig skillnad mellan att ha en och vara en. Bjarne Melgaard skrattar så det dånar. Och så säger han att figuerna inte är vernissagefähiga än:
”Jag ska måla på dem men bakifrån. Baksidan blir alltså framsidan, eller hur man nu vill se det. Måleriet uppstår ju i mötet med betraktaren. Konst transformerar känslor och andras verkligheter och skapar på så vis sociala reformer och personliga lösningar. Annars skulle jag aldrig hålla på med det.”
Johanna Saldert, DI Weekend, 21 januari 2011

Purchasing info
Contact specialist
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist Photography, Contemporary Art,
+46 (0)8 614 08 57