76
916948
Anna Bjerger
(Born 1973)

"Dwelling"

Signed and dated 2011 on verso. Oil on aluminum 50 x 60 cm.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

20 000 - 25 000 SEK

2 073 - 2 591 EUR

Hammer price: 
22 000 SEK
Provenance

ALP Galleri Peter Bergman, Stockholm.

Related content

Anna Bjerger är född i Skallsjö, fyra mil öster om Göteborg. Efter bildlinjen på gymnasiet gick hon på litografiskola i Tidaholm. Efter en ettårig grundläggande konstutbildning i London 1993 kom hon in på S.t Martins School of Art and Design. 2001 avslutade hon sin konstnärliga utbildning med en Masterexamen från Royal College of Art i London. Anna Bjerger är bl.a. influerad av den belgiska konstnären Luc Tuymans figurativa måleri. Hennes målningar har ofta en förlaga i form av en bild eller ett kort som hon använder som inspiration och utgångspunkt. Hon målar uteslutande på aluminiumskivor som först grundas med vit färg. Hennes debututställning var 2002 på det Londonbaserade galleriet MW-Projects. Utställningen blev väl mottagen och hon fick en lång artikel i Art Rewiew där konstkritikern Martin Herbert bl.a. skrev;

”…Bjerger skapar sina bilder i ett enda vilt penseldrag, efter en process av eftertanke, en allt eller inget -gest vars ursprung kan sökas hos traditionella japanska målare som närmar sig papperet med tuschpennan, efter att i oändlighet ha övervägt nästa drag. Det har också en viss släktskap med action-painting, men utan behov att hävda sin egen personlighet. Det är i stället bilder som generöst skapar en psykologisk scen för betraktarens mentala turism, spekulation och fantasi.”

I dag har Anna Bjerger hunnit med ett mångfald av separat och grupputställningar och finns även representerad på en rad museer i Europa. Moderna Museet i Stockholm köpte nyligen in två av hennes verk.

I "Dwellings" möts vi av Anna Bjergers flödande måleri. Motivet föreställer ett nordiskt höstlandskap som för tankarna till både Helmer Osslund och Karin Mamma Andersson. Anna Bjerger visar här vilken skicklig målare hon är. Lekande lätt sveper penseldragen fram
över aluminiumytan och skapar ett flöde av färg som porlar, bubblar och rinner. Det mörka, kalla vattendraget liksom suger ner himmelen som klar och lekfull pockar på uppmärksamhet. Höstens varma röda, gula och orangea toner färgar landskapet och kontrasterar mot himmelens och vattnets blå. Två björkar med sina karaktäristiska vita fläckar sätter sin prägel och gör att tankarna går osökt till det nordiska landskapet. De flankerar bildytan och skapar en spänning i kompositionen. Uppe i björkarna har konstnärinnan placerat in två små fågelholkar, vända mot varandra skapar de ytterligare en dimension till målningen - här är det några som bor.

Purchasing info
Contact specialist
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist Photography, Contemporary Art,
+46 (0)8 614 08 57