1036870

367. LEANDER ENGSTRÖM, "Spansk flicka" (Spanish girl).

Signed Leander Engström and dated -12. Paper panel 43 x 26 cm.

Droit de suite
No
Provenance

Dr Helge Dahlstedts collection, Österåsens sanatorium.
Thence by descent to present owner.

Estimate
100 000 - 120 000 SEK / 9 425 - 11 310 EUR
Hammer price
90 000 SEK
Absentee bid
It is too late to place absentee bids for this lot.

Absentee bids can be placed prior to 10 lots before this item is hammered.

Related content

Efter studietiden hos Matisse återvände Leander Engström till sitt älskade Norrland. Där fanns allt han behövde för att fortsätta med måleriet; sagan, myten och luften. Med hjälp av Matisse läror och det norrländska ljuset tillkom flera friska konstverk som han sedan kände sig redo att ställa ut. Tillsammans med några konstnärsvänner skapas gruppen ”De unga” som ställer ut tre gånger på Hallins Konsthandel på Drottninggatan i Stockholm, dock med blandad framgång. Svenskarna var inte riktigt mogna för det fauvistiska och moderna, kritiken var bitvis svidande även om en och annan skribent såg framtiden i det expressiva måleriet. 1912 bildas en ny grupp, ”De åtta” med bl a Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Leander Engström som har sin första utställning på Salong Joel på Hamngatan. Äntligen börjar de privata samlarna få upp ögonen för den nya konsten, Prins Eugen förvärvar flera av Leanders målningar

"Spansk flicka" är troligen ett av de verk som Leander Engström hemförde från Paris i maj 1912 då han efter en kortare tid i Frankrike återvände till Sverige för att förlova sig med sin älskade Maria Edlund.

I sann fauvistisk anda har Engström i "Spansk flicka" applicerat varma röda toner sida vid sida med kallare blå/gröna färger i ett starkt expressivt uttryck. Verket är utfört 1912, för över 100 år sedan, men känns lika aktuellt idag.

Contact the cataloguer

Lena Rydén

Stockholm

Lena Rydén
Specialist Modern Art, Prints

+46 (0)70 778 35 71
lena.ryden@bukowskis.com

Purchasing info

Terms & Conditions details

Transports

How do I place a bid

Create account