508
895721
Birgit Broms
(1924-2008)

Vaxholm ferry with birches.

Panel 62 x 250 cm.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

40 000 - 50 000 SEK

3 770 - 4 713 EUR

Hammer price: 
40 000 SEK
Related content

"Husfasader, skärgårdsbåtar och skridskoåkare, samt ett antal inträngande porträtt av personligheter som Inger Alfvén och Benny Andersson. Birgit Broms är en hängiven tematiker. Hennes motiviska repertoar är ytterst begränsad, men hennes kompositioner är oändligt varierade och nyanserade.”
Ur utställningstext, Moderna Museet Stockholm

Auktionens målning "Waxholmsfärja med björkar" (1977) tillkom i samband med att konstnären utvaldes att förvandla Husbys tunnelbanestation våren 1977. Birgit Broms tolkningar av skärgårdsbåtar och scener från havsbandet är utförda som väggmålningar. Ikoniska skärgårdsfärjor liknande MS Waxholm, Sandhams eller Norrskär är representerade längs med väggarna. Auktionens målning ”Waxholmsfärja med björkar” är utförd parallellt.

Som ung började Birgit Broms på illustrationslinjen vid Beckmans skola i Stockholm, men efterhand insåg hon att det var det fria skapandet som passade henne bäst. I slutet av 1940-talet antogs hon som elev vid Konstakademien, där hon hade bland andra Sven X:et Erixson och Bror Hjorth som lärare. Där träffade hon också konstnären Ragnar Sandberg, de skulle så småningom gifta sig.

Ett visst inflytande från göteborgskoloristen Ragnar Sandberg går nog inte att bortse från, men Birgit Broms utvecklade snart en helt egen stil. Under ett år studerade hon också freskmåleri i Venedig och sedan dess har bilduppbyggnaden varit centrum för hennes skapande. Birgit Broms kom att bli en mycket uppskattad konstnär, inte minst för sina många men variationsrika målningar av skridskoåkare och skärgårdsbåtar. Waxholmsbåtarna målade hon med suggestivt överdrivna proportioner, de avbildades som kroppar, som ett slags levande väsen.

  • Motiven var inte alltid det intressantaste utan spelet med rörelse och stiltje, volymer och tomrum, som samverkar till en fascinerande helhet, säger Ylva Hillström, utställningskommissare vid Moderna Museets Birgit Broms-utställning 2006. Birgit Broms arbetsmetod var tidskrävande: hon gjorde en rad skisser och collage innan själva måleriet började.
  • Jag försöker se hur långt det går att med hjälp av former och mellanrumsformer skapa en rörelse som skulle kunna fortsätta utanför ytans begränsningar, sade hon själv. Birgit Broms fångade alltid friheten och rörelsen, antingen motiven var skridskoåkare, husfasader eller skärgårdsbåtar.
Purchasing info
Contact specialist
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Specialist Modern Art, Prints
+46 (0)70 778 35 71