No connection to server
438
1093758

Pierre Alechinsky

(Belgium, Born 1927)
Pierre Alechinsky, "Preuve en main".
Pierre Alechinsky, "Preuve en main".
Pierre Alechinsky, "Preuve en main".
Pierre Alechinsky, "Preuve en main".
Pierre Alechinsky, "Preuve en main".

"Preuve en main"

Verso signed Alechinsky, dated 1977 and titled "Preuve en main". Acrylic on paper laid down on canvas 66 x 53 cm. Included in the catalogue raisonné under no. 1742,

Droit de suite: Yes
Estimate: 

200 000 - 250 000 SEK

18 800 - 23 500 EUR

18 000 - 22 500 USD

Hammer price: 
222 000 SEK
Saleroom notice

Included in the catalogue raisonné under no. 1742,

Provenance

Acquired directly from the artist at his studio.
Collection Aron Neuman, Stockholm.

More information

Pierre Alechinsky är belgisk konstnär och en av grundarna av den internationella konstnärsgruppen COBRA, en kortlivad gruppering som verkade tillsammans mellan november 1948 till november 1951. Huvudmedlemmarna som bildade Cobra på Café Notre Dame i Paris var Karel Appel, Pierre Alechinsky, Asger Jorn, Christian Dotremond, Constant och Corneille. Namnet COBRA var en akronym, sammansatt av begynnelsebokstäverna av medlemmarnas respektive hemstäder; Copenhague, Bruxelles och Amsterdam. Åren därpå anslöt flera medlemmar, bl a svenskarna Anders Österlin och CO Hultén. Cobra-gruppen blev en genreöverskridande gruppering, förutom målare ingick även flera poeter, särskilt bland belgarna; Joseph Noiret, Marcel Havrenne och Hugo Claus, den senare blev sedermera berömd romanförfattare och dramatiker. Cobra-gruppen var ett forum för experimentellt samarbete mellan konstnärer som förespråkade och arbetade med spontan expressionism vars abstrakta drag representerade en brytpunkt med det mer formella, geometriskt abstrakta måleriet som var typiskt för tiden. Cobras medlemmar arbetade utifrån teorin att konsten stod i direkt relation till det mänskliga psyket och konstnärens sinnesstämning. Gruppens filosofi förmedlades bland annat i tidningen ”Reflex” där ett friare skapande förordades, konstnärens instinkter, den mänskliga livskraften och begäret skulle avspeglas i måleriet. Många anser att Cobra var en av de viktigaste riktningarna i den västerländska konsten under andra hälften av nittonhundratalet.
Pierre Alechinsky började sin bana med att studera bokillustration och typografi på ”Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et des Arts Décoratifs” på 1940-talet. 1947 blev han del i konstnärsgruppen ”Jeune Peinture Belge group” och hade sin första separatutställning på Galerie Lou Cosyn i Bryssel. 1949 var han så med och bildade COBRA och ”Atelier du Marais” som gruppen hade som mötescentrum för sitt överskridande skapande mellan konst och dikt. I mitten av 1950-talet flyttade Alechinsky till Japan där han blev bergtagen av kalligrafins mysterium, bl gjorde han en film med titeln Calligraphie japonaise. Han påverkades starkt av det orientaliska tillvägagångssättet att skapa konst, där man lägger ut papper på golvet och konstnären sprider ut tusch över pappret med snabba rörelser. På 1960-talet slog han sig ned i New York och under denna period tillkom några av hans idag mest monumentala konstverk, ”Last day” 1964 (Kunstmuseum Antwerpen), en hyllning till James Ensor. I målningen ”Central Park” 1965 övergår han till att måla med akrylfärger på papper som monteras på duk, centralt är motivet överväldigande färgintensivt och runtom en ram med ”serierutor” i svartvita teckningar i tusch. I början på 1970-talet vänder han på det och använder tusch i mitten och färger i ”ramen”. Med användandet av papper, tusch och snabbtorkande akrylfärger finner han ett sätt att arbeta snabbt och spontant. Motiven blir starka, vulkanutbrott som övergår i monsters, groteska stora ormar, leende krokodiler, sjömonster, vattenfall, levande molnformationer och fåglar. I den kinesiska kalender infaller ”ormens år” var tolfte år, vilket Alechinsky uppmärksammade 1977 med den grafiska sviten ”The year of the snake” och fick Andres W. Mellon Prize for painting och 1989 hyllade Guggenheim Museum i New York Alechinsky med en retrospektiv utställning som sedan gick runt i Europa i två år.

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

For condition report contact specialist
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Head of art, Specialist Modern Art
+46 (0)707 78 35 71