513
1077816
Roberto Matta
(Chile, 1911-2002)
Roberto matta, "avertissement nocture".
Roberto matta, "avertissement nocture".
Roberto matta, "avertissement nocture".
Roberto matta, "avertissement nocture".
Roberto matta, "avertissement nocture".
Roberto matta, "avertissement nocture".

"Avertissement Nocture"

Signed with monogram. Canvas 66 x 53 cm.
Certificate by Madame Germana Ferrari Matta dated November 18, 2018 comes with this lot.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

200 000 - 225 000 SEK

19 231 - 21 635 EUR

Hammer price: 
190 000 SEK
Saleroom notice

Certificate by Madame Germana Ferrari Matta dated November 18, 2018 comes with this lot.

Provenance

Acquired directly from the artist by Siwert Bergström, Galleri Kända Målare, Jönköping, Sweden.
Acquired by the present owner in the 1970s at the above gallery.

Exhibitions

Galleri Kända Målare, Jönköping, 1976. (Galleri GKM)

Related content

Roberto Matta Echaurren föddes 1911 i Santiago, Chile. Familjen, av baskisk härkomst, tillhörde landets välbärgade och ledande samhällsklass. Efter avlagd examen i arkitektur 1931 lämnade han Chile och for till Italien, Spanien, Jugoslavien, England och Sovjet. Vid 23 års ålder arbetade han i Paris som ritare i den välrenommerade arkitekten Le Corbusiers ateljé. Genom vänner och rekommendationer fick Matta tillfälle att möta Salvador Dalí. Den katalanske konstnären blev mycket imponerad av den unge arkitektens teckningar och uppmanade honom att visa dessa alster för den franske poeten André Breton, surrealismens ledare och främste teoretiker. Teckningarna gjorde starkt intryck på Breton och 1937 anslöt sig Matta till surrealistgruppen. Vid andra världskrigets utbrott 1939 lämnade flera av surrealistgruppens medlemmar Europa och for till USA. I New York blev Matta länken mellan de europeiska surrealisterna och New York-skolans konstnärer. Han kom att stanna till 1948 varpå han återvände till Europa och Frankrike.
Matta bosatte sig i Paris 1954 och utförde de kommande åren ett flertal resor till Kuba, Sydamerika och Afrika. Utöver sitt måleri har Matta även utforskat andra tekniker, bland annat skulptur, keramik, fotografi och videoinstallationer.
Mattas målningar visar på en inre oändlig rymd, en obestämd sfär som ger fantasin fritt spelrum och där ögat följer organiska, geologiska och geometriska formationer i ständig förvandling.
Galleristen Siwert Bergström belyser i sin bok ”Matta” (edition GKM, 1988), konstnärens band med Sverige. Ett flertal utställningar och samarbeten ledde till bestående vänskapsband med svenska konstnärer och musiker, skribenter och författare.
1956 ställde Matta ut för första gången i Sverige på Galleri Colibri i Malmö. Eldsjälen bakom galleriet var konstnären CO Hultén som sett den stora surrealistutställningen i Paris några år tidigare. Imponerad av hur Matta hade lyckats förnya surrealismen banade han väg för att ta Mattas konstnärskap till Sverige. 1959 var Matta inbjuden att ställa ut på Moderna Museet av Pontus Hultén, vilket blev konstnärens första separatutställning på ett museum.

Siwert Bergström skriver ” Jag tror att det är mycket tack vare Mattas stora intresse för och breda spektrum av kunskaper om allt som finns omkring oss, på jord och himmel, synligt och osynligt, som han har kunna utveckla sitt måleri till det stora måleri som det är. Ett ivrigt, febrilt sökande att hitta nya vägar, nya infallsvinklar.”

Purchasing info
Contact specialist
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Specialist Modern Art
+46 (0)707 78 35 71