211
1251583
Rainer Fetting
(Germany, Born 1949)
Rainer fetting, "yellow cab in alleyway".
Rainer fetting, "yellow cab in alleyway".

"Yellow Cab in Alleyway"

Signed Fetting on the back of the frame. Executed in 1991. Oil on canvas 102 x 67 cm. Including frame 114 x 78 cm.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

125 000 - 150 000 SEK

12 066 - 14 479 EUR

Hammer price: 
250 000 SEK
Provenance

Galleri Christian Dam, Copenhagen.

Related content

1983-1994 levde och verkade Rainer Fetting i New York. Under sin tid i USA inspirerades han av det urbana livet i staden som aldrig sover. En dag la han märke till ett av New Yorks mest berömda men också mest vardagliga kännetecken, de gula taxibilarna som i strid ström rör sig på stadens gator. "Yellow Cab in Alley Way" är en del av Fettings serie ”Taxi Pictures” som han började arbeta med 1991. Bilderna är expressiva, måleriet kännetecknas av ett driv och en energi som på ett genialiskt sätt visualiserar bilens snabba rörelse. Liknande målningar finns bland annat i samlingen hos Städel Museum, Frankfurt am Main.

I samband med separatutställningen ”Taxis, Monsters and the Good Old Sea” på Albertz Benda Gallery i New York 2017 berättade Fetting om hur han upplevde sin tid i New York:
“New York was very run down those days...different from anything civilized like it is now, and I tried to express a certain melancholy and loneliness, which maybe was also part of how I felt then.”

Rainer Fettings konstnärskap formades i 1970-talets Västberlin. Staden var Europas samlingspunkt för den nya generation av konstnärer och musiker som var redo att göra upp med efterkrigstiden. Det frisläppta nattlivet, de unga radikala politiska strömningarna och inte minst den öppna gayscenen kom att definiera stadens konstscen. Fetting kom dit som ung konstnär och startade efter en kort tid det betydelsefulla galleriet Galerie am Moritzplatz tillsammans med bl.a. Salomé och Helmut Middendorf. Han blev en av de tongivande medlemmarna i konstnärsgrupperna "Heftige Malerei" och "Junge Wilde" (även kallad "Neue Wilde") som karaktäriserades av ett expressivt måleri i starka färger och breda snabba penseldrag.

Auction info
Purchasing info
For condition report contact specialist
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist Photography, Contemporary Art,
+46 (0)702 63 70 57