No connection to server
308
1307474

Fredrik Hofwander

(Sweden, Born 1973)
Estimate
40 000 - 60 000 SEK
3 660 - 5 490 EUR
3 870 - 5 810 USD
Hammer price
40 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

For condition report contact specialist
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist Contemporary Art, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Fredrik Hofwander
(Sweden, Born 1973)

"Lament for a lost world, even if that world contained its own sorrows and disappointments"

Signed Fredrik Hofwander and dated 2012 on verso. Pencil on paper 83.7 x 123.4 cm.

Provenance

Stene Projects, Stockholm.
Stockholm Auktionsverk, "Nutida - Kvällsauktion", 14 May 2014, lot 80.
Private collection, Stockholm.

Exhibitions

Stene Projects, Stockholm, "Fredrik Hofwander", 24 May - 16 June 2012.

More information

Text från konsten.net, Anders Olofsson recenserar Fredrik Hofwanders utställning på Stene Projects, Stockholm, 2012, där auktionens verk ställdes ut.

"Fredrik Hofwander är en konstnär som i ord och gärning hyllar det långsamma skapandet. Han har en utgångspunkt i den fotografiska bilden, men det är knappast några snapshoteffekter han eftersträvar. Han fogar samman collage av flera olika bilder, för att i nästa steg teckna av collaget med blyerts. Eftersom han använder sig av en mycket tunn penna är arbetsuppgiften han ålägger sig oerhört tidskrävande, nästan meditativ. Det blir en hel del tid över för att filosofera över världen och livets mening när teckningarna växer fram, streck för streck.

I sin nya utställning har Hofwander valt ett perspektiv som kombinerar det närgångna betraktandet av den lilla världen med den storögda upptäckten av den stora världen, här representerad av storstaden New York. Vi kan känna igen oss i besökarna som utan ett ord blir stående helt stilla på Times Square. Samtidigt är det något i stämningen bilden förmedlar som inte synkar helt och hållet. Ljuset påminner om det man kan se på fotografier tagna av mindre erfarna hobbyfotografer, och härnoch var finns det detaljer som inte stämmer. Det är som om världen vecklats ut på en dataskärm med alltför långsam uppdatering; den blir till bit för bit, och det är bara tur om allt till slut ger ett intryck av att hänga samman.

I konstnärens sällskap formas bilden av en värld som inte är helt kontrollerbar, och som heller inte motsvarar schablonbilden av världsmetropolen. Där möter vi nämligen också de mörkare sidorna av staden, dock utan att det märks explicit. Bara en ominös stämning pyser ut ur bildplanet, och en gatuorkester i skojiga djurdräkter känns plötsligt riktigt otäcka. Det är uppenbart att Fredrik Hofwanders konstnärskap är på väg att skruvas åt och koncentreras på ett spännande sätt vilket bådar gott för framtiden."