No connection to server
125
1318921

Georg Oddner

(Sweden, 1923-2007)
Estimate
25 000 - 30 000 SEK
2 260 - 2 710 EUR
2 390 - 2 870 USD
Hammer price
36 000 SEK
Droit de suite

Droit de suite is a right granted to artists or their heirs, in some jurisdictions, to receive a fee on the resale of their works of art. By law, the buyer pays an artist fee for certain works of art. This fee is 5% of the hammer price, or less.

For more information about this law:
Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

For condition report contact specialist
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist Photography and Contemporary Art
+46 (0)702 63 70 57
Georg Oddner
(Sweden, 1923-2007)

"Den dansande matrosen, Kiev", 1955

Signed Georg Oddner. Also signed verso. Gelatin silver print, image 24.3 x 33.6 cm. Sheet 30 x 40 cm.

Provenance

A gift from the photographer to the present owner.

Literature

Georg Oddner, "Närvarande", 1984, illustrated on spread p. 14-15.
Georg Oddner, "Georg Oddner: fyra kapitel. Fotografier 1996-1951", Hasselblad Center, 1996, illustrated on p. 21.
Georg Oddner and Marianne Höök, "Georg Oddner. Genomresa", 2003, illustrated on fullpage p. 155.

More information

Georg Oddner var en oförvägen, empatisk och ständigt närvarande svensk fotograf. Han hade passerat sitt tjugofemte år när han på allvar började fotografera. Efter att ha arbetat som jazzmusiker, som trumslagare i klarinettisten Putte Wickmans legendariska sextett på Nalen i Stockholm och med Alice Babs på turnéer, beslöt han sig 1950 för att försöka bli fotograf. Han gjorde en resa till USA som varade i ett helt år. I New York, på det efterkrigssjudande Manhattan fick han, genom en rekommendation, en assistenttjänst hos modefotografen Richard Avedon och blev samtidigt vän med Irving Penn och dennes svenskfödda maka Lisa Fonssagrives-Penn. Efter ett halvår hos Avedon slutade han och gjorde en rundresa i USA. Vid hemkomsten 1951 bosatte han sig i Malmö. I Stockholm skulle han säkert återfalla i jazzspelandet, trodde han. Och i Malmö har han ett intressant erbjudande om att börja arbeta för Svenska Telegrambyrån, som då var en av landets mest framgångsrika reklambyråer. Under 1950-talet fanns det en konfektionsindustri i Sverige som gav arbete åt både reklambyråer och fotografer. Oddner fotograferade mode och reklam men hann även utföra bilder av företeelser som mer intresserade honom.

Han gjorde reportage för olika veckotidningar och uppmärksammades i vida kretsar. 1955 reste han till Sydamerika och gjorde reklambilder för SAS och reportage för Veckojournalen. Samma år öppnade Sovjet sina gränser för 100 svenska turister. Veckojournalen lyckades inhandla två visa och två biljetter. Georg Oddner utsågs tillsammans med Marianne Höök att genomföra färden österut. Bilderna presenterades senare som en serie reportage i den sepiatonade tidskriften. Flera av bilderna ur serien från Sovjet har med tiden stämplats som fotografiklassiker, som ikoner av en tid. I fotografiet av den dansande matrosen avtecknar sig tydligt Georg Oddners intresse för medmänniskan. Han möts av ett leende, en utsvängd arm och av ryggen på en kvinna som sluter sig tätt intill matrosen. Inspirerad av den internationellt verksamma bildbyrån Magnum med säte i Paris bildade han 1958 med ett antal likasinnade fotografkolleger organisationen Tio Fotografer. En på flera sätt tongivande bildbyrå som täckte allsköns mänskliga aktiviteter i de bilder som bjöds ut till försäljning. Georg Oddner har sedan dess besökt en rad länder över hela världen och hans fotografier från Japan har liksom de från Sovjetryssland väckt stor internationell uppmärksamhet. Han utförde även reportage för tidskriften VI i Vietnam där kriget pågick med ständiga bombningar och granatanfall. Efter att ha fotograferat enbart i svartvitt övergick Georg Oddner i den sista perioden av sitt aktiva liv till att fotografera i färg. Kanhända mest av nyfikenhet och den förenkling som en ny teknik gav. Oavsett om bilderna är i färg eller svart-vitt så kan vi konstatera att Georg Oddner var en av de fotografer som formulerade en klarsynt svensk modernism i konstområdet fotografi.
Leif Wigh, fotografihistoriker